.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::

ΟΟΥΕΝΣ & ΜΠΟΛΤ

Καζάν και Χατζιδάκις για την TV

LiberNY1Μανχάταν 1966:

Βλέπω τηλεόραση με λαιμαργία (στην Ελλάδα μόλις είχε αρχίσει) κι αναρωτιέμαι αν αυτό το κουτί θα βλάψει τη δημοσιογραφία. Ο Ηλίας Καζάν λέει, το σινεμά μέσα στο σπίτι μας κι ο Μάνος Χατζιδάκις σχολιάζει, η βία μπροστά στα μάτια μας... Μπαίνω σ΄ ένα κιόσκι στιγμιαίας φωτογραφίας (χόμπι μου) κι αντί να κάνω καμιά γκριμάτσα ως συνήθως, σκέφτομαι αυτό που μου είπε ο Νίκος Μαστοράκης, όταν τον τσάκωσα  στο δωμάτιό του, στο Νιου Υόρκ Χίλτον, να αντιγράφει τηλεοπτικές εκπομπές: Papasideris "Οι μονόφθαλμοι θα υπερισχύσουν των τυφλών στην ελληνική τηλεόραση!"  Πόσο δίκιο είχε...

δεν πρόλαβε τη συνέντευξή του

 Παπασιδέρης 1977: 

Ο βετεράνος τροβαδούρος του δημοτικού τραγουδιού Γιώργος Παπασιδέρης (Οκτώβρης 1977) εν πλήρει υγεία, μου διηγείται τη ζωή του και άγνωστα στοιχεία για τους οργανοπάικτες και τους τραγουδιστές των πανηγυριών, που συντήρησαν το δημοτικό τραγούδι από γενιά σε γενιά. Τραγουδάει και παλιές επιτυχίες του μπροστά στο φακό.  Ο ίδιος και οι δικοί του μας ξεπροβοδίζουν, με το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, ρωτόντας πότε θα προβληθεί η εκπομπή. Προβλήθηκε μετά είκοσι ημέρες, αλλά ο τροβαδούρος δεν την είδε ποτέ, γιατί έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, την προηγούμενη ημέρα... Η εκπομπή βρίσκεται στη ταινιοθήκη της κρατικής τηλεόρασης, αλλά ποτέ κανένας δεν ενδιαφέρθηκε γι΄αυτό το σημαντικό ντοκουμέντο. Όπως και για την "Αίγινα του Καζαντζάκη", την τελευταία συνέντευξη της Γεωργίας Βασιλειάδου, το απολαυστικό "Οι σώγαμπροι της Κοντοβάζαινας"  και άλλες ασπρόμαυρες εκπομπές-ντοκουμέντα.

η ταινιοθήκη της ΕΡΤ πηγή για ερευνητές        

  *****  Oi  εκπομπές « Ελληνική ζωή » και κυρίως  « Ελεύθερος ρεπόρτερ » που βρίσκονται καταχωνιασμένες στη ταινιοθήκη της κρατικής  τηλεόρασης  ( ΕΡΤ )  αγνοούνται από  τους σημερινούς  συνεργάτες της, αλλά  θα απασχολήσουν   μελλοντικούς  ερευνητές  που θα  καταπιαστούν  με θέματα που τις αφορούν.

Ελεύθερος ρεπόρτερ :

* Η Αίγινα του Νίκου Καζαντζάκη ( Ιούνης 1978 ) : Η γυναίκα που τον περιποιόταν κατά τη διάρκεια της γερμανοιταλικής κατοχής και συνετέλεσε κατά πολύ να διατηρηθεί στη ζωή, διηγείται περιστατικά εκείνης της εποχής. Άλλοι περίοικοι  μιλούν για τον διάσημο    γείτονά τους και την εποχή που έγραφε τον Ζορμπά. Ακόμη μιλάει η κουμπάρα του  στο γάμο του και ο τωρινός ιδιοκτήτης του σπιτιού. Η κάμερα έχει προλάβει και καταγράψει το εξωτερικό και το εσωτερικό του σπιτιού, όπως ήταν κατά την    διάρκεια της διαμονής του εκεί του Νίκου Καζαντζάκη.

* Μπατίστα Τζιοβάνι Μενεγκίνι  ( Αύγουστος 1978 ) : Ο σύζυγος και μάνατζερ της Μαρίας Κάλλας, μιλάει για τη ντίβα και τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον άνθρωπο που συνετέλεσε κατά   πολύ στη καταστροφή της καριέρας  του πιό περίλαμπρου άστρου της όπερας. Ο Νίκος Ζαχαρίου, διερμηνέας στη συζήτηση, που κι΄αυτός λέει τη γνώμη του ως    στενός συνεργάτης της Κάλλας στην Σκάλα του Μιλάνου και στη δισκογραφία.

* Νίκος Ζαχαρίου ( Ιούνης 1976 ) : Ο διάσημος καλλιτέχνης μιλάει για τη ζωή του, τους Έλληνες συναδέλφους του που διαπρέπουν σε παγκόσμια κλίμακα και την όπερα.

* Παπασιδέρης, ο τροβαδούρος του δημοτικού τραγουδιού : Είκοσι ημέρες πριν πεθάνει ( Οκτώβρης 1977 ) μου διηγείται τη ζωή του και άγνωστα στοιχεία για τους οργανοπάικτες και τους τραγουδιστές των πανηγυριών, που συντήρησαν το δημοτικό τραγούδι. 

* Οι σώγαμπροι της Κοντοβάζαινας   ( Νοέμβρης 1977 ) : Ρεπορτάζ στη Κοντοβάζαινα, με τους τελευταίους σώγαμπρους  του χωριού.   

* Μαθητές της Γορτυνίας ( Νοέμβρης 1977 )  - καθημερινός ποδαρόδρομος ωρών.   * Οι επτά αδελφούλες – στη Βάρδα της Ηλείας. ( Δεκέμβρης 1977 )

* Η κωφάλαλη μάνα  - με τα επτά αγόρια ( Γενάρης 1978 )  *

*Αναμνήσεις ταπεινών ( Μάης 1978 ) κ.ά.

Ελληνική ζωή :

* Γεωργία Βασιλειάδου ( Οκτώβρης 1975 ) : Η τελευταία της συνέντευξη. Μου διηγείται τις ταλαιπωρίες της στα μπουλούκια, πως την ανακάλυψε η Μαρίκα Κοτοπούλη, τις αναμνήσεις της από  τον Αιμίλιο  Βεάκη, την Κυβέλη, τον Πέτρο Κυριακό και μιλάει για τους νέους ηθοποιούς.

* Φιλόσοφοι ( Μάης 1975 ) : Οι διασημότεροι φιλόσοφοι από όλο τον κόσμο, μιλούν μπροστά στο Κεάδα στο συμπόσιο φιλοσοφίας του Γιάννη. Θεοδωρακόπουλου.

Κρητικός γάμος (Οκτώβρης 1975) ρεπορτάζ για το έθιμο

*

 

τι δεν έκανε  η Μελίνα

Όταν η Μελίνα έγινε υπουργός Πολιτισμού, πήγα σπίτι της και της   είπα  ότι έπρεπε Meltsigνα κάνει ένα μουσείο στη μνήμη των Ελλήνων που διέπρεψαν στα πέρατα της Γης, αλλά θύμωσε: εδώ δεν μπορώ να φέρω τα μάρμαρα του Παρθενώνα και θα ασχοληθώ με τους θαλασσοπόρους  που έχουν κυριέψει  το μυαλό σου; Έβγαλα μια τελευταία φωτογραφία μαζί της κι΄ούτε που την ξαναείδα, παρά λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή... Ήταν στο προεδρικό μέγαρο ( στη πρωτοχρονιάτικη δεξίωση ) αδύναμη σε μιά πολυθρόνα με τα φλας ν΄αστράφτουν... Καθώς φιλούσα το ραγισμένο φτιασιδωμένο της πρόσωπο, μου ψιθύρισε: δεν πρόλαβα να σου αποκαταστήσω τους θαλασσοπόρους σου... Ναι, Μελίνα, αν υπήρχε ένα τέτοιο μουσείο με ντοκουμέντα, αλλά και κέρινα ομοιώματα, τα παιδιά θα βλέπανε μαγεμένα όχι μόνο τους άθλους του Ηρακλή και τις περιπέτειες του Οδυσσέα, αλλά και τους ηρωικούς Griego, τον θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά, τον ακάματο ταξιδευτή  Κωνσταντή Γεράκη, τον πρώτο Έλληνα που πάτησε στην Αμερική και έζησε με τους Ινδιάνους, ακόμη τον Σπύρο Λούη και τον Τζιμ Λόντο...

από τη στήλη ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΕΣ

η Κική Μορφονιού της Λυρικής, η  Μελίνα της πολιτικής, ο κιθαρωδός Μοστέλος  και ο ρεπόρτερ στη τηλεοπτική Πρωτοχρονιά της μεταπολίτευσης, που είχε οργανώσει ο ίδιος για την  εκπομπή του στην ΕΡΤ...

η ξεριζωμένη Βαλκάνια γιαγιά με τα ορφανά εγγονάκια της, τί Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να χαρεί...

ο μουσικός Ιγκόρ Ράνιετς, γεννήθηκε στη Ρωσία, μεγάλωσε στην Αθήνα, πέθανε στη Νέα Υόρκη, διασκέδασε σε γλέντια  από ανακτορικούς ως εφοπλιστές, Νιάρχο και Ωνάση...  

ήμουν κι΄εγώ εκεί... 

PanioniosGSΙστορική φωτο, της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανιωνίου, τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.Στο κέντρο ο προπονητής και τερματοφύλακάς του Ρουσσόπουλος, ανάμεσα στους Κερδεμελίδη, Μαρουλίδη και από αριστερά (όσους θυμάμαι) Λυμπερόπουλο,Ευαγγελίδη, Τσολιά, Γιαννακάκο,Στάικο, Ζαρκάδη,Μπιστούρα, Λέκκα, Σκιαδά, Κοτρώτσο, Τζανετάκο. Εποχή του κλάδου ελαίας, όπως πρέσβευε ο πρόεδρός του Καραμπάτης και όχι της κομπίνας και της κονόμας, όπως γίνεται σήμερα... Δυστυχώς ο Σμυρναικός σύλλογος (που αν ζούσε ο Αλέξανδρος Ωνάσης, θα ήταν πρόεδρός του) κατρακυλάει προς τον κίνδυνο υποβιβασμού... (Σε άλλη στήλη, η εποχή  Πεντζαρόπουλου και Νεστορίδη)      

        

Μεταφορά στη σελίδα
« προηγούμενη σελίδα 1 2 3 4

προστέθηκε στις: 09 Ιαν 2006

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster