.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



special confintetial

CONFINTETIAL πουθενά  δεν θα μάθαιτε τόσα αποκλειστικά για τον Μεγάλο Σμυρνιό

Τζον Μάγερ ο έμπιστος του Χιούζ

στην υπηρεσία του Ωνάση

MagerJ

Στον  Τιτανικό  ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο περνούσε  τον Ατλαντικό,  στο Aviator, υπερίπταται πάνω του, υποδυόμενος τον Χάουαρντ Χιούζ διάσημο εκατομμυριούχο, εφευρέτη, ριψοκίνδυνο πιλότο και σεξομανή. Ο Χιούζ, ανάμεσα στους πλέον έμπιστους ανθρώπους του, είχε τον Τζον Μάγερ, που αργότερα συνεργάστηκε και με τον Ωνάση, σε ειδικές αποστολές. Ο Μάγερ ILUSTRανέλαβε να χωρίσει τη Χριστίνα από τον Αμερικανοεβραίο μεσίτη, ο Μάγερ  ψιθύριζε στο κροίσο για βρομιές πολιτικών, ο Μάγερ πληροφορούσε τον Ωνάση, τί λένε γι΄αυτόν οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί...Ο Αρίστος ο Σμυρνιός, σε ουζοπότι μας,  είχε πει: "Αν δεν είσαι βέρος Αμερικάνος ή δεν γίνεις, όπως ο Κίσιντζερ, δεν μπορείς να μπεις στο μυαλό αυτών  που κυβερνούν  τη Γη", αλλά και σε βλέπουν με μισό μάτι..." 

 Ο  Ωνάσης και ο Νιάρχος, που έζησαν την εποχή της αθωότητας από άποψη τρομοκρατίας, δεν χρειαζόντουσαν σωματοφύλακες, όπως ο παλαβός Χιούζ, οι μαχαραγιάδες και οι εμίρηδες, αλλά συντηρούσαν  έμπιστους πληροφοριοδότες μέσα σε κυβερνήσεις και ανταγωνιστές. Όσο για κάποια συμβόλαια θανάτου ( που αναφέρουν  ψευτο βιογράφοι για το Νιάρχο) είναι εντελώς... σεναριογραφικά.   

 Ο Χιούζ, ο Γκετί και ο Ωνάσης υπήρξαν τρεις κροίσοι, που χρησιμοποίησαν ως έμπιστο  ακόμη και για προσωπικές ερωτικές αποστολές τον Τζον Μάγερ, που μου τον γνώρισε ο Μεγάλος  Σμυρνιός στη Νέα Υόρκη.  Ο <<αμίλητος Τζονι>>, ήταν στην υπηρεσία  του  παράτολμου πιλότου αεροπλάνων και  άπληστου στις γυναίκες, που τελικά πέθανε - αν και ζάπλουτος - ρακένδυτος, άπλυτος, αχτένιστος, αξύριστος  και με μακρυά βρόμικα νύχια στα χέρια και στα πόδια... Που να ήξερε ο Ωνάσης, ότι κι΄ο ίδιος θα πέθαινε κάτισχνος κι΄αδύναμος... ( Ο Μάγερ δεν έδεσε καλά το χειρόφρενο του αυτοκινήτου του, κι΄όπως προχωρούσε στη κατηφόρα, τον...πλάκωσε)   

 Ο Ωνάσης μου σύστησε  τον   Μάγερ  την εποχή που ζούσα στη Νέα Υόρκη ( 1966-68 )   Στη φωτογραφία ο  <<αμίλητος Τζόνι>> , πίσω από τον Ωνάση, με κόβει με ματιά εξερευνητική, σαν να αναρωτιέται,  ποιός είναι αυτός που έχει τόσο θάρρος με τον κροίσο, που  αυτή τη στιγμή μου ψιθυρίζει στα ελληνικά: Πίσω μου έχω τον σατανά... Μιλάει λίγο, ακούει πολύ, διαβόλου κάλτσα σου λέω, πολυλογά Δημητράκη... Κι΄ο Δημητράκης χαχανίζει, λες κι΄έχει λύσει όλα τα άλυτα προβλήματά του, χιλιάδες μίλια από την Ελλάδα...

Mager   OnasMager2  Mager2

Ελπίζω να βρω τις σημειώσεις μου και να σας μεταφέρω, τι μου έλεγε ο Ωνάσης για τον Χάουαρντ Χιούζ και τον Πολ  Γκετί, τον άλλο Getiκροίσο που του υπέδειξε να χρησιμοποιήσει σε δύσκολες αποστολές τον Μάγερ. Στη φωτογραφία το περίφημο στιγμιότυπο Γκετί ( πάνω σε πρόσθετο μαξιλάρι ) και Ωνάση, που κάθεται αλα τούρκα στο χαλί.  

δεν  υμνώ τον πλούτο... απλώς τον περιγράφω, γιατί  τον έζησα σε απόσταση αναπνοής...


καμάκωνε και στο Χόλιγουντ

 Στη φωτογραφία  με την Τζίτζερ Ρότζερς, παρτενέρ του Φρεντ Αστέρ και ένα Rogersδιάστημα ερωμένη του Χιούζ.  Την είχα ρωτήσει αν είχε γνωρίσει τον Ωνάση και μου είπε χαμογελώντας: Είχα φιλία με έναν άλλο πανέξυπνο Έλληνα, τον Πολ Νορ, που κόντεψα να τον ερωτευτώ, όταν μου είπε Τζίτζερ εσύ χορεύεις με τα πόδια, εγώ με το πνεύμα... Τόσο σπινθηροβόλο και ετοιμόλογο μυαλό  δεν συνάντησα στη ζωή μου. Λένε ότι κι΄ο Ωνάσης ήταν όχι μόνο πανέξυπνος αλλά  και ετοιμόλογος. Και κυρίως, κύριος,  κάτι που έλειπε από πολλά γουρούνια του Χόλιγουντ.

Μέσες-άκρες μάθαινα  για την ερωτική ζωή του Ωνάση, αλλά από τον ίδιο ποτέ. Ο Σπύρος Σκούρας μου είχε πει, ότι την εποχή του Β΄  παγκοσμίου πολέμου, που ONASIS101ο Άρης  ζούσε μεταξύ Νέας Υόρκης (με την σιτεμένη πιά  Νορβηγίδα Ντέντιχεν) και   Λος Άντζελες, με την ολόφρεσκια νεαρή Αμερικάνα Σπερκλς, Εκείνη την περίοδο σύχναζε στα στο γραφείο του Σπύρου Σκούρα και σε βίλες του ONAS110Μπέβερλυ Χιλς, κι΄αν του έπεφτε καμιά στάρλετ δεν έλεγε όχι. Ιδιαίτερα τον γούσταρε η σταρ Μίριαμ Χόπκινς, συμπρωταγωνίστρια του Έρολ Φλιν στη ταινία "Βιρτζίνια σίτυ". Ο μπάρμπα Σπύρος μου έλεγε, ότι σ΄ένα πάρτυ ανθρώπων του κινηματογράφου, κολλούσε δίπλα του ένας μαντραχαλάς για να δείξει στη Χόπκινς πόσο κοντός είναι ο Ωνάσης. Σε μιά στιγμή νευρίασε ο Σμυρνιός και λέει στο Σκούρα: Μπάρμπα Σπύρο, έτσι μού ρχεται να βγάλω τη μαλαπέρδα μου πάνω στο τραπέζι και να πω στο ψηλέα, έλα ρε μαλάκα να τις μετρήσουμε... ( αριστερά, ο Ωνάσης της Αργεντινής, σε στιλ Βαλεντίνο και δεξιά στο Χόλιγουντ με την Μίριαμ Χόπκινς-αριστερά- και την Αγλαία Κουμάνταρου-εξαδέλφη του Νιάρχου )

 

    

[selida]

 από τα καραβάκια στα σούπερ τάνκερ

tanker

ploio

Αρίστο, τ΄ακούς;

Οι Έλληνες κυβερνούν ακόμη (με ξένες σημαίες) τις θάλασσες και τους ωκεανούς και τα πλοία τους έφεραν το 2004 στη πατρίδα συνάλλαγμα δεκαεφτά και μισό  δισεκατομμύρια δολάρια!  Το  35% της παγκόσμιας θαλάσσιας  διακίνησης τους ανήκει. Οι καπετανέοι και οι αξιωματικοί είναιΈλληνες, αλλά η πλειοψηφία των πληρωμάτων αλλοδαποί.... Κι΄όμως καπετάν Αρίστο, η είδηση πέρασε στα ψιλά, αλλά οι φαν  της ιστοσελίδας απαιτούν η αγγλόφωνη σελίδα να ξεκινήσει με όσα περισσότερα για τον Μεγάλο Σμυρνιό. Το υπόσχομαι..

 Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ

απόσπασμα από το κεφάλαιο ΩΝΑΣΗΣ :

  περίλθπος για το χαμό του Αλέξανδρου, μου λέει:

Τώρα που μου σκοτώσανε το μοναχογιό μου, νιώθω ότι έχτισα  μια περιουσία πάνω στην άμμο, αλλά  και με την παραχώρηση της Ολυμπιακής  αφήνω πίσω μου την πιό αγαπημένη μου δημιουργία στην ανικανότητα της  γραφειοκρατίας και του εκάστοτε κομματικού παραλογισμού.Σου είχα πει ότι έφυγα από την Ελλάδα για να γλιτώσω απο τους Έλληνες, τώρα θέλω να φύγω κι από τη ζωή για να πάω να ξαπλώσω στο Σκορπιό, δίπλα στον Αλέξανδρο...

Ναι, ο αυτοδημιούργητος μαικήνας, που από τις  αρχές της δεκαετίας του 50 κυριαρχεί στους ωκεανούς, θέλει να πεθάνει, γιατί δεν αντέχει το χαμό του γιού του.

Περιοδικό DER SPIEGEL ( Μάρτιος 1954 ) με εξώφυλλο τον Ωνάση και τον αριθμό των εμπορικών πλοίων έλληνικής ιδιοκτησίας και με σημαίες ευκαιρίας. Σύνολο 1350 πλοία 13 εκατομμυρίων τόνων !!! παγκόσμιο ακατάρριπτο ρεκόρ όλων των εποχών.  Πληρώματα  χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί.

και βέβαια αποφασίζουν  και φελλοί...

Ο Ωνάσης, ο Νιάρχος και κάποιοι άλλοι Έλληνες εφοπλιστές ανέβασαν όχι μόνο σε θέση κορυφής την εμπορική μας ναυτιλία, αλλά με τα μεγαλύτερα και πιό σύγχρονα εμπορικά και πετρελαιοφόρα, την κατέστησαν AABBασυναγώνιστη. Όσο για τους αξιωματικούς και ναύτες της, δεν ήσαν πιά οι ζήτουλες των εφοπλιστών, αλλά το καμάρι σε όλα τα λιμάνια της Υδρογείου... Η στενοκεφαλιά όμως στο κρατικό μηχανισμό παρέμενε και το ένα μετά το άλλο πλοίο, κατέβαζε την γαλανόλευκη για σημαία ευκαιρίας... Επί Ανδρέα Παπανδρέου ένα ηλίθιος κράτησε στον Άραξο επί ώρες την Χριστίνα Ωνάση, ζητώντας φορολογική δήλωση...Ο πρωθυπουργός επενέβη και η Χριστίνα έφυγε έντρομη... Πρόσφατα αρμόδιος υπουργός δεν δέχτηκε σοβαρό εφοπλιστή μας του εξωτερικού, με θρυλικό επώνυμο, λόγω φόρτου εργασίας...

Δείτε και το πρωτοσέλιδο σχόλιο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 20ης Απριλίου 1997...  


συγκλονιστικό κείμενο του Αριστοτέλη Ωνάση, γραμμένο με το χέρι του εν βρασμώ ψυχής:

γραπτή εξομολόγηση Α.Σ. Ωνάση :

                ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΙΣ

Από 16 ετών, φυγάς σφαγής, θύμα της ελληνικής ιθαγενείας, καίτοι υπερήφανος δι΄αυτήν, υπεβλήθην μερικές φορές στα 53 χρόνια της σταδιοδρομίας μου, ανά την υφήλιον εις σοβαράς αναμετρήσεις:

Έτσι:

1)      το 1948: Η Νορβηγική Κυβέρνησης με την σύμπραξιν της Αγγλικής και της Ολλανδικής Κυβερνήσεως, εκβιάζει τους 25 Νορβηγούς φαλαινοθήρας και μερικούς τεχνικούς δια την αφαίρεσιν των διαβατηρίων των, διότι ειργάζοντο  εις τον φαλαινοθηρικόν στόλον μου, μοναδικόν τότε έξω της κλειστής λέσχης των. Ενίκησα και εξευτελίσθησαν.

2)       Ο Βασιλεύς της Σαουδικής Αραβίας με πρωθυπουργόν τον νυν Βασιλέα Φευζάλ, και τα τότε ανήμερα θηρία και νυν υποβιβασθέντα σε ερίφια, αι επτά αδελφαί πετρελαίων, με την συμπαράστασιν των Αμερικανικών και των Αγγλικών Τραπεζών, του Στέιτ Ντεπάρτμεντ και του Φόρειν Όφις συμπεριλαμβανομένου, με αντιμετώπισαν . Πάλιν ενίκησα, εξαναγκάσας αυτούς εις συμβιβασμόν.

3)      1955: Το Κογκρέσσον της Αμερικής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χέμπερτ Μπραουντέηλ, με Υφυπουργόν τον σημερινόν Πρόεδρον του Αρείου Πάγου κ. Γουώρνερ Μπέργκερ, ο Πρόεδρος Αιζενχάουερ, ο Αντιπρόεδρος Νίξον, ευρίσκοντο σε αντίθεσιν μαζί μου. Πάλιν ενίκησα, επιβάλλων συμβιβασμόν.

Στη τέταρτη παράγραφο του κειμένου, ο Ωνάσης αναφέρεται στην αναμέτρησίν της Ολυμπιακής με το ελληνικό δημόσιο ( που αποκαλεί Μάνα ) και σταχυολογώ τα εξής αποσπάσματα:

              Ερχόμεθα τώρα στη Μάνα μας. Και αυτή θέλει: <<Αναμέτρησιν>>.Περνάει διατάγματα το ένα μετά το άλλο ( εντός 24ώρου, όλα τελειωμένα, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Κρατ. Τυπογραφείο, κ.λπ. ) και προβάλλει δια της τεθλασμένης την απειλήν του παντελώς ασχέτου <<αυτοφώρου>>....Καίτοι η μάνα μας παραλογίζεται, επειδή είναι μάνα μας, δίνομε τόπο στην οργή  και λέμε <<κάνε ότι θέλεις για να μη γίνουμε ρεζίλι>>.

              . Και για την τελική αναμέτρηση, όπου το ελληνικό δημόσιο απειλεί τον Ωνάση και τους συνεργάτες του  με φυλακή, ο δημιουργός της Ο.Α., γράφει:

                 Πάλι η φοβέρα φυλακής. <<Βρε μάνα σε ικετεύω! Θα γελοιοποιηθούμε όλοι μας εις τον διεθνή οικονομικό κύκλο>>. Τίποτε, εξακολουθεί να θέλει αναμέτρησην. Οπότε παραιτούμεθα ο εις μετά τον άλλον. Και τώρα μάνα ποιός θα πάει φυλακή;

                   Αλλά γιατί άραγε να πηγαίναμε φυλακή; << Γιατί εθυσιάσαμε και εγώ μαζί, ένα μέρος από τα καλύτερα 18 χρόνια  της ζωής μου, για να φτιάξω κάτι που το καμαρώναμε όλοι μαζί και μας ζηλεύουν και μας κυνηγούν οι ξένοι, φέρνοντας 255 εκατομμ. δολλάρια επένδυσιν σε συνάλλαγμα και δημιουργώντας έτσι την κατά πολύ ανώτερη επένδυσιν από οιανδήποτε άλλην Ελληνικήν ή αλλοδαπήν επένδυσιν και μάλιστα συναλλαγματοφόρον, της τάξεως 200 εκατομμ. Δολλ. Ετησίως.

                         Και παρακάτω γράφει:

                          Μήπως πρέπει να πάμε φυλακή διότι δημιουργήσαμε πόρους ζωής εις 8.000 οικογένειεςς, δια την μεγαλυτέραν , όπως είπαμε, επένδυσιν   εις την Εθνικήν ιστορίαν από του Κολοκοτρώνη μέχρι του Κ.Καραμανλή μ.Χ. ;

                            Γιατί μας τυγχάνει φυλακή; Μήπως επειδή χτίσαμε τον ωραιότερο και πολυτελέστερο ουρανοξύστη στην καρδιά της Νέας Υόρκης, αξίας σήμερον 200 εκατομμ. δολλαρίων και τον τιμήσαμε ( μάνα ) με το όνομά σου;

                             Γιατί, μήπως επειδή μέσα σε όλα αυτά μου σκοτώσανε και το μονάκριβό μου παιδί ωρισμένοι <<υπεύθυνοι>> τεχνικοί, όπως φαίνεται τώρα εκ των υστέρων εις την Εισαγγελίαν; 

 [selida]

η Χριστίνα υπήρξε σπουδαία μπισνεσγούμαν

αποδεικνύοντας ότι είναι γνήσια Ωνάση

XristlipΌταν πέθανε ο Ωνάσης( 1975 ) η κληρονόμος του Χριστίνα ήταν 25 χρονών και ο πατέρας της είχε φροντίσει να θητεύσει στα επιχειρηματικά και κυρίως ναυτιλιακά ενδιαφέροντα της γιγαντιαίας κληρονομιάς της. Η Χριστίνα όχι μόνο ανταποκρίθηκε στα επιχειρηματικά και ναυτιλιακά της καθήκοντα, αλλά ξεπέρασε τους φόβους του Κώστα Γράτσου ( δεξί χέρι του πατέρας της ) κυρίως με τον γάμο της με τον Σεργκέι Καούζοφ, εκπρόσωπο της κομμουνιστικής Ρωσίας στην Ευρώπη. Ενώ ο Γράτσος φοβόταν ότι ο Σοβιετικός σύζυγός της θα  οδηγούσε  το στόλο της στα νύχια της Σοβιετικής Ένωσης η μιλιονέρα ναύλωσε πλοία της στους ανατολικούς, σε εποχή που πλοία άλλων Ελλήνων εφοπλιστών ήσαν δεμένα σε λιμάνια. Με λίγα λόγια η Χριστίνα μπορεί να είχε αδυναμία στο ανδρικό φύλο ( περισσότερα στο βιβλίο <<Αμαρτίες γονέων>> εκδόσεις Πατάκη )  αλλά επιχειρηματικά αναδείχθηκε σε θηλυκό Ωνάση.Τελικά όμως, έχασε τον αδελφό της και τους γονείς της και ο μέγας πλούτος έφτασε ως τον λαιμό και την έπνιξε...

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο  του κροίσου παππού της, η ενηλικιωθείσα  Αθηνά Ρουσέλ ( στο Δήμο Αθηναίων έχει δηλωθεί ως Αθηνά Ωνάση - Ρουσέλ ) ξέφυγε από τον κλοιό επιτήρησης του πατέρα της Τιερί Ρουσέλ, αλλά μέσω ενός ερωτικού δεσμού που φαίνεται τόσο δυνατός ώστε κανένας δεν ξέρει αν την οδηγήσει  σε επιχειρηματικές απερισκεψίες ή επιτυχή διαχείρηση του πλούτου της, ο οποίος δεν την απασχολεί όσο άλλες μιλιονέρες... Η ίδια λέει, ότι πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο της αρκούν...


  Η σημερινή περιουσία  της χρυσής κληρονόμου δεν μπορεί να αποτιμηθεί από τρίτους. Από το βιβλίο <<Αμαρτίες γονέων>> παραθέτουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Ωνάση γύρω στο 1970:  

 *  στόλος φορτηγών και πετρελαιοφόρων  ( 70 σκάφη ) * μετοχές που κάλυπταν το ένα τρίτο των κεφαλαίων του, σε εταιρίες πετρελαιοειδών σε ΗΠΑ, Βενεζουέλα και Μέση Ανατολή. * μεγάλα ποσοστά μετοχών σε 95 πολυεθνικές εταιρίες των πέντε ηπείρων. *  Ολυμπιακή αεροπορία και αεροπλοία. *  Ολύμπικ Μαριτάιμ και Ολύμπικ Τούριστ. * πολυτελή διαμερίσματα και βίλες σε Παρίσι, Λονδίνο, Μόντε Κάρλο,Ελβετία, Αθήνα, Ακαπούλκο και πύργο στη Νότια Γαλλία. *  ουρανοξύστης  Ολύμπικ τάουερ στο Μανχάταν. *  νησιά Σκορπιός και Σπάρτη. *  ακριβότερη θαλαμηγός του κόσμου «Χριστίνα». * καταθέσεις σε λογαριασμούς και θησαυροφυλάκια 217 Τραπεζών σε όλη την Υφήλιο!

[selida]

χαρακτηρισμοί    Ωνάση για  προσωπικότητες που γνώρισε

  Ο Ωνάσης ποτέ δεν απομονώθηκε στο πλούτο του και στις προσωπικότητες που καλούσε στη θαλαμηγό του και πάντοτε του άρεσε να μιλάει με απλούς ανθρώπους, από ναυτικούς ως  γκαρσόνια  κέντρων που σύχναζε. Και την αρχική περίοδο, που δεν είχε γίνει ακόμη φατσικά γνωστός, έμπαινε σ΄ένα ταξί κι΄έπιανε κουβέντα με τον ταξιτζή. Μιλούσε   με τον καφετζή, τους ναύτες του, τον κουρέα του και τον σοφέρ του. Ανάμεσα σ[ εκείνους που κουβέντιαζε ήμουνα κι΄εγώ, που του είχα κάνει εντύπωση κυρίως γιά τον αυθορμητισμό μου-μέγα ελάττωμά μου. Ίσως μάθαινε από μένα  ότι δεν μπορούσε να μάθει από διευθυντές, συμβούλους και συνεργάτες του, που περιοριζόντουσαν στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις υπαλλήλων απέναντι σε αφεντικό και τί αφεντικό!

Τώρα που αρχίζω και έχω μεγάλο πρόβλημα με την όρασή μου βιάζομαι και βρίσκω σημειώσεις από κουβεντούλες μας, κυρίως στη Γλυφάδα, στο Σκορπιό,στο Ναύπλιο, στο Μανχάταν,  και αποθησαυρλιζω γνώμες, σχόλια και παρατηρήσεις για πρόσωπα και γεγονότα. Μου το έλεγε κι΄ο Μάνος Χατζιδάκις : << Μη κρατάς σημειώσεις τί λέμε εγώ κι΄ο Ηλίας ( ο Καζάν ) γιατί θα τα βρεις στο έργο μας και στις συνεντεύξεις μας. Αποθησαύρισε τη σοφή σκέψη και το κοφτερό μυαλό του Σμυρνιού και κάποτε θα σου χρειαστούν>>. Αν και έχω γράψει αρκετές στιχομυθίες μας στα βιβλία μου, σκύβω με συγκίνιση σε κιτρινισμένες από την πολυκαιρία σημειώσεις μου...

  Αυτή η φωτογραφία πρέπει να είναι το 1960-61, μπροστά στη  βίλα του στη Γλυφάδα-κολλητά στο σπίτι της αδελφής του Άρτεμης. Βολτάρουμε μιλώντας και κάθε λίγο σταματάει και μου κάνει ερωτήσεις για το από πού βαστάει η σκούφια μου και ποιό είναι το εικοσιτετράωρό μου. Ο Μεγάλος Σμυρνιός θέλει να ξέρει για τους ανθρώπους που κουβεντιάζει, τι καπνό φουμάρουν και επειδή του αρέσει η παρεούλα μου, θέλει να  μάθει το χου ις χου μου. Κι΄εγώ όμως, από τις πρώτες κουβεντούλες μας, του κάνω ερωτήσεις, κυρίως για τα χρόνια της ζωής του στη Σμύρνη και της Μικρασιατικής καταστροφής. Αργότερα, που έχω αποκτήσει οικιότητα μαζί του,  τον ρωτάω και για προσωπικότητες και σταρ που καλούσε στη θαλαμηγό του, όπως τον Τσόρτσιλ, την Γκρέτα Γκάρμπο, την Μαργκό Φοντέιν και τελικά τον παρακινώ να μου μιλήσει και για τον Νιάρχο. Θυμάμαι σε κάτι τέτοιες ερωτήσεις να με "κόβει" πίσω από τα σκούρα γυαλιά του κι΄αντί να θυμώσει και να με εξαποστείλει από εκεί που ήρθα,, να μη μου χαλάει το χατήρι. Και να με οδηγεί στο ούζο και στο μεζεδάκι  και να μου μιλάει για χίλια δυό πράγματα που τον ρωτούσα.

Έτσι πρόχειρα, θυμάμαι κάποιες απαντήσεις του για πρόσωπα, αλλά και τσιτάτα της σοφίας και της εξυπνάδας του:

ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΟΡΤΣΙΛ: Και το ότι με υπερασπίστηκε σε εκείνους τους Άγγλους πολιτικούς, που με χλεύαζαν  πειρατή της παγκόσμιας  Ναυτιλίας δείχνει ότι δεν υπολόγιζε κανένα μπροστά στη δική του γνώμη. Μου είχε εξομολογηθεί ότι στα απομνημονεύματά του, έπρεπε να προσθέσει κι΄άλλες σελίδες, που θα αναφερόντουσαν στη ζήλεια  των Άγγλων για τους Έλληνες.  << οι πρώην θαλασσοκράτορες και λόρδοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι μιά χούφτα Έλληνες κυριαρχούν στα κύματα .>>ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΑΡΜΠΟ: Η Σφίγγα του Χόλιγουντ ήταν αμίλητη και ανέκφραστη και στην ιδιωτική της ζωή     και δεν τολμούσαν ούτε οι στενότεροι φίλοι της- που δεν νομίζω να είχε- να της κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις. ( όπως εσύ κάνεις σε μένα, μου χαμογελούσε ο Μεγάλος Σμυρνιός )ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ : Μπορεί με μιά βάρκα να κουρσέψει ένα τάνκερ...ΤΖΑΚΙ ΚΕΝΕΝΤΙ-ΩΝΑΣΗ: Τρελοαμερικάνα. ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΚΕΝΕΝΤΙ: Καλοπερασάκιας.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πνευματικός άνθρωπος υπερέχει του πολιτικού.ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ :Αθυρόστομη ιέρεια.ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ : η παραπονεμένη φωνή, αλλά και η τσαχπινιά, της προσφυγιάς.ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ :Θηλυκός Ζορμπάς με μάνατζερ...ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ ( πρόεδρος της Τ.Σ.Φοξ ): Οι Αμερικάνοι νόμιζαν ότι ξέρει ελληνικά και οι Έλληνες, εγγλέζικα...

από το βιβλίο μου "Μανχάταν στον ίσκιο των γιγάντων" ( εκδόσεις Πατάκη 1999) :

ο Ωνάσης είχε πει στο Χατζιδάκι, ότι περισσότερο από την Κάλλας και τον Νουρέγιεφ θαύμαζε τον Τσάρλι Τσάπλιν.

 


ο Ωνάσης σε απόσταση αναπνοής !

( απόσπασμα από το βιβλίο μου "ΜΑΝΧΑΤΑΝ στον ίσκιο των γιγάντων" εκδόσεις Πατάκη 1999 )_

κλικ εδώ  ο Ωνάσης πάει να πεθάνει στο Παρίσι

προστέθηκε στις: Πέμπτη 20.01.2005

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster