.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



ο μέγας πλούτος είναι αμαρτία;

ο Ωνάσης  δεν ήταν μόνο πολύ πλούσιος αλλά και μεγάλη προσωπικότητα

πρόσωπα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας

αυτά τα πρόσωπα μπορούσαν να είναι ήρωες και ηρωίδες αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ή του Σαίξπηρ... ίσως όμως και μιάς όπερας ή σαπουνόπερας... ο πλούτος έφτασε ως τον λαιμό και τα έπνιξε...

*Ευγενία Νιάρχου-Λιβανού ( αδελφή της Τίνας Ωνάση ) πέθανε το 1970 στη Σπετσοπούλα, ιδιόκτητο νησί του συζύγου της Νιάρχου,   υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.  Αλέξανδρος Ωνάσης Σκοτώθηκε σε πτώση του αεροπλάνου του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το 1973.* Αθηνά Ωνάση-Λιβανού ( μετέπειτα σύζυγος δούκα του Μπλάντφορντ και Σταύρου Νιάρχου) βρέθηκε νεκρή στη κρεβατοκάμαρά της στο Παρίσι, το 1974.  Αριστοτέλης Ωνάσης Πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού από μυασθένεια, το 1975. Μαρία Κάλλας Πέθανε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, από συγκοπή της καρδιάς – 1977. Τζάκι Ωνάση πέθανε στη Νέα Υόρκη,αποστεωμένη,λυώνοντας σαν κερί. Χριστίνα Ωνάση Βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της στο Μπουένος Άιρες, ένα μήνα πριν παντρευτεί τον Γιώργο Τσολμεκτσόγλου – 1989.

Σταύρος Νιάρχος Μάταια περίμενε να ανακαλυφθεί το φάρμακο της αθανασίας...Πέθανε το 1996 στην Ελβετία, αφού προηγουμένως έχασε το ένα μάτι του από ατύχημα και μετά υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαιρέσεως σπονδύλου.

"ο μέγας πλούτος είναι αμαρτία"

περιουσιακά στοιχεία του Αριστοτέλη Ωνάση την δεκαετία του 60 :

* στόλος φορτηγών και πετρελαιοφόρων ( 70 σκάφη ) * μετοχές που κάλυπταν το ένα τρίτο των κεφαλαίων του, σε εταιρίες πετρελαιοειδών σε ΗΠΑ, Βενεζουέλα και Μέση Ανατολή. * μεγάλα ποσοστά μετοχών σε 95 πολυεθνικές εταιρίες των πέντε ηπείρων.* Ολυμπιακή αεροπορία και αεροπλοία.* Ολύμπικ Μαριτάιμ και Ολύμπικ Τούριστ. * πολυτελή διαμερίσματα και βίλες σε Παρίσι, Λονδίνο, Μόντε Κάρλο,Ελβετία, Αθήνα, Ακαπούλκο και πύργο στη Νότια Γαλλία. * ουρανοξύστης Ολύμπικ τάουερ στο Μανχάταν * νησιά Σκορπιός και Σπάρτη. * ακριβότερη θαλαμηγός του κόσμου «Χριστίνα». * καταθέσεις σε λογαριασμούς και θησαυροφυλάκια 217 Τραπεζώνσε όλη την Υφήλιο!

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε το 1906 στη Σμύρνη. Στη Μικρασιατική καταστροφή κατέφυγε οικογενειακά στην Αθήνα και έφηβος πήγε στο Μπουένος Άιρες, όπου εργάστηκε ως νυχτερινός τηλεφωνητής. Ως μαθητής υπήρξε μέτριος, αλλά διάβαζε, κυρίως ιστορικά βιβλία και έμαθε Onaskuftosμόνος του εφτά γλώσσες, που του χρησίμευσαν στη διεθνή πορεία που διάλεξε. Ο Ωνάσης υπήρξε ο πρώτος χάκερ ως τηλεφωνητής, γιατί κρυφάκουγε και μάθαινε μυστικά που τα αξιοποιούσε.. Το πρώτο του κόλπο ήταν να κρυφακούει τα τηλεφωνήματα μιας διάσημης σοπράνο της όπερας, να την πλησιάσει και να υποκριθεί τον άντρα με τα προτερήματα που εκείνη ονειρευόταν... Την έπεισε να καπνίζει την άγνωστη μάρκα σιγαρέτων της ασήμαντης βιοτεχνίας του, που για να τα διαφημίσει πετούσε άδεια πακέτα στους σταθμούς τρένων και λεωφορείων...

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι από τα βιβλία που έχω γράψει για τον μυθικό αυτόν Έλληνα ( αλλά και άλλες άγνωστες από το αρχείο μου ) με τη διαφορά ότι πολλές λεζάντες και σχόλια θα είναι κάπως διαφορετικά. Γιατί πριν 45-35 χρόνια ο ρεπόρτερ αντιμετώπιζε με νεανικό θάμπος τις προσωπικότητες, ενώ τώρα βλέπει τα απόμακρα γεγονότα και πρόσωπα, με σκέψη και κρίση. Φυσικά εξακολουθώ να πιστεύω ότι τόσο ο Ωνάσης όσο και η Μαρία Κάλλας, υπήρξαν μέγιστες παγκόσμιες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Τελειώνοντας αυτό το κείμενο, ίσως όχι μόνο εσείς, αλλά κι εγώ, να έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα που ψάχνω να βρω, τί ακριβώς ήταν αυτό το μυθικό πρόσωπο που μου έκανε την τιμή να με θεωρεί φίλο του;

                                      συνοπτικό βιογραφικό του

* Ένας νεαρός χάκερ που υποκλέπτοντας  τηλεφωνήματα χρηματιστών, αγόραζε μετοχές;

* Ένας μικροβιοτέχνης καπνού που διαφήμιζε την άγνωστη μάρκα των σιγαρέτων του πετώντας άδεια πακέτα στους πολυσύχναστους σταθμούς του Μπουένος Άιρες;

* Ένας 40άρης που ξελόγιασε την 16χρονη θυγατέρα του πατριάρχη των Ελλήνων εφοπλιστών;

* Ένας εφοπλιστής που δεν βούλιαξε καράβι του για να πάρει την ασφάλεια; ( ως τότε άλλοι τα βούλιαζαν με εκ προμελέτης ανθρώπινα θύματα )

* Ένας εργοδότης που έδινε μεγάλους μισθούς στα πληρώματά του και ενδιαφερόταν για τις οικογένειές τους; ( ως τότε οι περισσότεροι Έλληνες καραβοκύρηδες έδιναν μισθούς πείνας )

* Ένας μαικήνας που δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πετρελαιοφόρων των ωκεανών, αλλά και μια αεροπορική εταιρία που τα σκάφη της έφταναν σε όλες τις Ηπείρους;

Κάποιοι, θα πουν ότι ήταν:

Ένας παγαπόντης που φιλοξενούσε στη θαλαμηγό του τον θρυλικό Πατέρα της Νίκης για να παίρνει λάμψη από αυτόν...

Ένας πολεμιστής που τα έβαλε με τις επτά μεγαλύτερες πετρελαικές εταιρίες του κόσμου και θα μονοπωλούσε τις μεταφορές του μαύρου χρυσού της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η επίσημη Αμερική απείλησε τον Ίμπν Σαούντ: τον θρόνο σου ή τον Ωνάση!

Ένας αδίστακτος που έγινε αιτία να καταστραφεί η φωνή της μεγαλύτερης ντίβας της όπερας όλων των εποχών...

Ένας αμαρτωλός που κατέβασε από το εικονοστάσι της Αμερικής την... "Αγία" της και την ξάπλωσε στο κρεβάτι του...

Κι΄άλλοι αναρωτιούνται, τί ήταν;

Ένας πανούργος Οδυσσέας ή ένας αδίστακτος πειρατής;

Ένας σούπερ μπίζνεσμαν που ποτέ δεν έβαλε δικά του λεφτά σε επιχείρηση;

Ένας μοντέρνος καραβοκύρης που αντί να ασπάζεται τη χείρα του δεσπότη, φιλούσε το χέρι μιάς ντίβας;

Ένας εραστής που κοιμόταν με διάσημες γυναίκες για να αστράφτουν τα φλας των παπαράτσι γύρω του;

Ή μήπως ήταν ένας απίθανος και υπέροχος Ελληναράς;

Ότι και να ήταν ( οπωσδήποτε ο διασημότερος Έλληνας της νεώτερης Ελλάδας ) μου είχε πει, μετά τον θάνατο του γιού του: Δεν είμαι ο εξυπνότερος ή ο πλουσιότερος, αλλά ο πιό δυστυχισμένος άνθρωπος του κόσμου...

[selida]

τρεις Έλληνες οι μεγαλύτεροι στόλαρχοι των ωκεανών!

Ο πατριάρχης των Ελλήνων εφοπλιστών Σταύρος Λιβανός κάνει γαμπρούς τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο. Και οι τρεις μαζί διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων και τάνκερ που ξεπερνάει σε τονάζ τους στόλους των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Ιαπωνίας και άλλων χωρών μαζί! Δεκαετίες του 50 και του 60 και οι "Χρυσοί Έλληνες" είναι κυρίαρχοι των ωκεανών με χιλιάδες Έλληνες στα πληρώματα των πλοίων τους.

TinaNiarx1Σαπουνόπερα: Η Τίνα Λιβανού παντρεύτηκε στα 16 της τον σαραντάρη Ωνάση, ενώ ο ερωτευμένος μαζί της Νιάρχος συμβιβάστηκε να κάνει σύζυγό του την μεγαλύτερη αδελφή της Ευγενία. Μετά πολλά χρόνια, όταν πέθανε η Ευγενία ( που είχε αποκτήσει μαζί του τέσσερα παιδιά ) τον παντρεύτηκε η Τίνα!  Ο Μεγάλος Σμυρνιός σχολίασε " τώρα μπλέξαμε τα μπούτια μας..."

.

Κάλλας και Ωνάσης είναι τα δυο διασημότερα ελληνικά ονόματα του 20ου αιώνα: Εννιά χρόνια ( 1959-1968 ) κράτησε ο δεσμός τους αλλά τελικά ο Αρίστος έκανε στο Σκορπίο τον "γάμο του αιώνα", με την "ιερή" χήρα της Αμερικής.

Όταν η χήρα του προέδρου Κένεντι Τζάκι, παντρεύτηκε τον Ωνάση ( 1968 ) η Αμερική αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τον γαμπρό τυχοδιώκτη των θαλασσών και πειρατή των ωκεανών.( ένας Τούρκος από απελπισία, έπεσε στο Βόσπορο να πνιγεί...) Τα προξενειά  έκαναν η αδελφή της... "αγίας" της Αμερικής Λι, σύζυγος του Πολωνού πρίγκιπα Ράτζβιλ και ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι, αδελφός του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ.

γυναίκες σταθμοί στη ζωή του Ωνάση :

Κλαούντια Μούτζο: Πρωταγωνίστρια της όπερας του Μπουένος Άιρες. Νεαρός και άγνωστος ,  με μαλλιά κολλημένα σε στιλ Ροδόλφο Βαλεντίνο, μπαίνει στο κύκλο της κι εκείνη τον συστήνει ως εμπορευόμενο καπνά. Πραγματικά το πρώτο του εκατομμύριο το κέρδισε με τα καπνά που του έστελνε ο πατέρας του Σωκράτης από την Ελλάδα. Η σοπράνο του έμαθε να μη ντύνεται σαν επαγγελματίας χορευτής του ταγκό και του άνοιξε τη πόρτα στο κύκλο των υψηλών γνωριμιών της.

Ίνγκεμπορ Μπράιντε: Κόρη Νορβηγού εφοπλιστή, διαζευγμένη τον ναυτιλιακό επιχειρηματία Ντέντιχεν, η γυναίκα που τον οδήγησε στον εφοπλιστικό τομέα. Ο δεσμός τους κράτησε δώδεκα χρόνια ( 1933-1945 ) Κατά τη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου κατόρθωσε την φέρει από την κατεχόμενη Γαλλία στη Νέα Υόρκη.

Τζέραλντιν Σπρέκλς: Ενώ είχε εγκαταστήσει την Ίνγκεμπορ στη Νέα Υόρκη, ο Άρης πηγαινοερχόταν στο Λος Άντζελες, όπου τον φιλοξενούσε στο κρεβάτι της η πανέμορφη πλούσια κληρονόμος. Την γνώρισε μέσω του Τούρκου πατριού της, που συμπαθούσε τον Ωνάση γιατί μιλούσε μαζί του τούρκικα...

Αθηνά ( Τίνα ): Η 16χρονη κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, που τον παντρεύτηκε το 1946 στη Νέα Υόρκη και χώρισαν ( μετά το ρεζιλίκι που της έκανε με την Κάλλας ) το 1959. Απόκτησαν δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα.

Μαρία Κάλλας: Μακροχρόνιος δεσμός ( 1959 – 1968 ) που κατέληξε στη καταστροφή της καριέρας της διάσημης ντίβας.

Τζάκυ Κένεντι: Χήρα του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι. Ο «γάμος του αιώνα», που έφερε ρεκόρ παπαράτσι στο Σκορπιό. Ο 62χρονος Έλληνας κατέβασε από το εικονοστάσι των Αμερικανών την..."Αγία" τους και την έρριξε στη πλωτή αμαρτωλή γκαρσονιέρα του.

[selida]

ο Χατζιδάκις για τον Ωνάση

Ήταν κοντός, αλλά γεροδεμένος γιατί ήταν υδατοσφαιριστής στη Σμύρνη. Από μικρός κοντά στη θάλασσα του άρεσε να είναι γυμνόστηθος το Καλοκαίρι και διατήρησε αυτή τη συνήθεια και στη καμπίνα-γραφείο του στη " Χριστίνα", όπου δέσποζε το πορτρέτο μης μητέρας του. Συχνά έκανε μια βουτιά στη θάλασσα και γύριζε στο πλωτό γραφείο του γυμνόστηθος για να διευθύνει με το ασύρματο τηλέφωνο και το τέλεξ τις επιχειρήσεις του. Ο φίλος και συνεργάτης του Κώστας Γράτσος τον αποκαλούσε αδηφάγο Σάτυρο και ο Σπύρος Σκούρας σεξουαλικό τέρας. Ο Μάνος Χατζιδάκις σχολίαζε ότι το όρος της Αφροδίτης στη παλάμη του, είναι ότι πιό σεξουαλικό δείγμα αντρωσύνης...

Τί ήταν εκείνο που έκανε τον Μεγάλο Σμυρνιό του πλούτου ( που επέλεγε τους φίλους του ) να τρέφει θαυμασμό και εκτίμηση στον Μεγάλο Ερωτικό της μουσικής; Εδώ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ArisManosείναι 61 χρονών και ο Μάνος Χατζιδάκις 42, στη Νέα Υόρκη των θαυμαστών Ελλήνων ( αρχές 1967 ) Είχα την τύχη να συζητώ μαζί τους όχι μόνο στο "Πειραίους μαι λαβ ", αλλά και στα νυχτοπερπατήματά μας στα ελληνικά κέντρα του Μανχάταν. Ο Ωνάσης εκτιμούσε τον Χατζιδάκι για τη μόρφωση και το κοφτερό μυαλό του, και ο συνθέτης τον μαικήνα, για την πολυμάθειά του και την ειλικρίνειά του να λέει ότι δεν έχει ιδέα από μουσική, αλλά του αρέσει ν΄ακούει με ευχαρίστηση ένα σμυρνέικο τραγούδι ή μιά άρια.

_________________________________________________________________

βιβλία ντοκουμέντα

***Το <<Μανχάταν, στον ίσκιο των γιγάντων>> είναι το βιβλίο που στο οδοιπορικό του στη Νέα Υόρκη ( 1966-68 ) ο συγγραφέας του νυχτοπερπατάει με τον Ωνάση την εποχή που κάνει νερά στη Μαρία Κάλλας και ετοιμάζεται να ρίξει στο κρεβάτι του την <<Αγία>> της Αμερικής Τζάκι Κένεντι. Άγνωστα περιστατικά και όλο το σκηνικό προς τον <<γάμο του αιώνα>>...Ακόμη, η συγκεντρωτική λάμψη των Ελλήνων κάτω από τους ουρανοξύστες, την εποχή του Βιετνάμ και των Παιδιών των Λουλουδιών: "Ζορμπάς", "Παιδιά του Πειραιά", Χατζιδάκις, Μελίνα κ.λπ.

*** Το "Αμαρτίες γονέων" είναι το πιό πρόσφατο βιβλίο ( με νεώτερα στοιχεία και επίσης πολλές φωτογραφίες ) που ασχολείται με τον Ωνάση, αλλά και με την προσωπική ζωή τριών γενεών: Της γιαγιάς Αθηνάς-Τίνας Λιβανού, της κόρης Χριστίνας Ωνάση και της εγγονής Αθηνάς Ρουσέλ.

Όταν το έγραφα δίσταζα αν έπρεπε να εισχωρήσω τόσο βαθειά στα προσωπικά του Ωνάση, της Τίνας και της Χριστίνας και κυρίως αν ήταν σωστό να διαβάσει από μένα την ερωτική ζωή και τις αμαρτίες του παππού, της γιαγιάς και της μητέρας της ( αλλά και του πατέρα της ) η μοναδική απόγονος και κληρονόμος του ανθρώπου που με τίμησε με τη φιλία και εμπιστοσύνη του. Όλα όσα αποκαλυπτικά γράφω στο τελευταίο βιβλίο μου δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν σε μια ιστοσελίδα και νιώθω κάποια ανακούφιση που εδώ θα βρείτε μόνο ψήγματα των προγονικών αμαρτιών που συνοδεύουν την Αθηνά Ρουσέλ-Ωνάση, το ελαφάκι που το περιστοιχίζουν αιμοδιψείς ελαφοκυνηγοί...


 ο Τσόρτσιλ θαυμαστής του Αριστοτέλη Ωνάση!

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά την διάρκεια του OnasTsortcΒ΄Παγκοσμίου Πολέμου ( που απεκλήθη Πατέρας της Νίκης ) υπήρξε θαυμαστής του Ωνάση όχι μόνο γιατί τον φιλοξενούσε συχνά στη θαλαμηγό του "Χριστίνα", αλλά και γιατί μπορούσε να μιλάει μαζί του για ιστορικά και ναυτικά θέματα. Όταν στην αγγλική Βουλή τον λοιδόρησαν ότι κάνει παρέα με τον Έλληνα "πειρατή των θαλασσών", απάντησε ότι μακάρι ο υπουργός που τον κατηγορούσε να είχε το μυαλό, τις γνώσεις και το χιούμορ του μεγαλοεφοπλιστή.

Ο Τσόρτσιλ ( Νόμπελ λογοτεχνίας 1953 ) εκτιμούσε τόσο τον Ωνάση, που δέχτηκε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό  με τη θαλαμηγό του και  στις ΗΠΑ,  όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στράφηκαν πάνω στη "Χριστίνα" που με μιάς έγινε το γνωστότερο πλεούμενο της Υφηλίου. Ένα σκάφος που διέθετε ειδικούς πλευστήρες για να μη κουνιέται στη φουρτούνα, υδροπλάνο και μίνι τζιπ για τις μετακινήσεις του Τσόρτσιλ σε περιοχές που δεν υπήρχε αυτοκίνητο.

Η θαλαμηγός του ήταν πρώην πολεμική κορβέτα του Καναδά και την βάφτισε στο όνομα της κόρης του. Στις καμπίνες της έδωσε ονόματα ελληνικών νησιών. Το υδροπλάνο της μπορούσε ανα πάσα στιγμή να πετάει για να φέρει εφημερίδες και πούρα για τον Τσόρτσιλ, φρέσκα λουλούδια για τις φιλοξενούμενές του, όπως κατά καιρούς: Γκρέτα Γκάρμπο, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μαργό Φοντέιν, Τζάκι Κένεντι, Μαρία Κάλλας κ.λπ...

Όταν 2.000 άτομα είναι αριθμός που μπορεί να προσδιορίσει έγκυρα μιά δημοσκόπηση, φαντασθείτε τι σημαίνει όταν 447.423 Βρετανοί αποφάνθηκαν σε γκάλοπ ( 2003 ) ότι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είναι η σπουδαιότερη προσωπικότητα στην ιστορία του Βρετανικού έθνους. Πάνω δηλαδή από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Δαρβίνο, από την αυτοκράτειρα Βικτώρια, αλλά και από την ηρωίδα των λαικών τάξεων πριγκίπισσα Νταιάνα.Ακόμη πιό πάνω και από τους υπαρκτούς ή φανταστικούς μυθικούς ήρωες, όπως ο πειρατής Φράνσις Ντρέηκ, οι ιππότες της Στρογγυλής τράπεζας, ο Ρομπέν των δασών, ο πράκτορας 007 ή οι Μπιτλς, που ψήφισαν αρκετοί νεαροί Βρετανοί...

Αυτή την παγκοσμίου εμβελείας προσωπικότητα ( που έχει αναδειχθεί πρώτη και σε εκτός Βρετανίας δημοσκοπήσεις ) φιλοξενούσε ο Ωνάσης στη θαλαμηγό του και την... περιέφερε ( όπως σχολίασαν την δεκαετία του 60 βρετανικές εφημερίδες ) ως λιοντάρι τσίρκου. Πολύ σωστά ο Πατέρας της Νίκης είπε με βρετανικό χιούμορ:  Αρχικά οι παπαράτσι έτρεχαν πίσω από τη «Χριστίνα» για μένα, μετά για τον Άρη και τις γυναίκες του... 

Τσόρτσιλ, Ρούζβελτ και Στάλιν οι Τρεις Μεγάλοι ( νικητές του β΄παγκοσμίου πολέμου ) που καθώρισαν τα σύνορα και τις τύχες του κόσμου μετά το 1945.Ο Τσόρτσιλ απεκλήθη Πατέρας της νίκης και ο Ωνάσης... κηδεμόνας του!

Όταν πρωτοανέβηκε ο 80χρονος Τσόρτσιλ στη θαλαμηγό «Χριστίνα», ο Ωνάσης του είχε στήσει σκηνικό που θύμιζε στον Πατέρα της Νίκης ημέρες δόξας και κλέους.Ένστολοι ο XristMKarloκαπετάνιος, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα, είχαν παραταχθεί και απέδωσαν τιμές όπως όταν ο σερ Ουίνστον ήταν πρώτος λόρδος του ναυαρχείου. Ο γερολιόντακας συγκινήθηκε κι΄όταν έπιναν τα ουισκάκια τους ρώτησε τον Έλληνα που ήξερε όλες αυτές τις ναυτικές λεπτομέρειες κι εκείνος του είπε ότι στη καμπίνα του έχει ένα εγχειρίδιο με όλα τα τελετουργικά του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

Ο Ωνάσης είχε αρκετές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αλλά με την ευκαιρία της άφιξης στη θαλαμηγό του του Τσόρτσιλ, είχε διαβάσει πολλές σελίδες των απομνημονευμάτων του και είχε σχηματίσει γνώμη για τον ηγέτη με τον πολυτάραχο πολιτικό βίο που σκαμπανεύαζε από παταγώδεις αποτυχίες ως μεγαλειώδεις επιτυχίες. Για ότι θέμα μιλούσε ο καλεσμένος του, ο Ωνάσης ήταν μέσα,. Κυρίως όμως ό καλοπερασάκιας σερ είχε το καλύτερο πορτ και ουίσκι με σόδα και στη καμπίνα του φρεσκότατα στρείδια και γαλλική σαμπάνια. Φυσικά και πανάκριβα πούρα με έναν επιφορτισμένο ναύτη, να είναι έτοιμος να προλάβει και να μαζέψει τη στάχτη πριν πέσει πάνω στη ναυτική ζακέτα του λιόντακα, που συχνά έγερνε το κεφάλι και λαγοκοιμόταν...

Είχα ρωτήσει τον Ωνάση για τα θέματα που συζητούσε με τον γερο Γουίνι και μου είπε ότι ήσαν ιστορικά, πολιτικά και πολεμικά, και αργότερα, όταν είχε αποκτήσει οικειότητα μαζί του, ο Έλληνας τον οδηγούσε στη Μικρασιατική καταστροφή και στο μοίρασμα του κόσμου στη Γιάλτα. ( προσεχώς, θα ταξινομήσω τις σημειώσεις μου για τέτοιου είδους συζητήσεις ανάμεσα στο πατέρα της Νίκης και στον Μεγάλο Σμυρνιό )

κλικ εδώ για περισσότερο Ωνάση


 ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα στη Γερμανία

Restaurant Onassis* Fam. Christodoulou * Rathausplatz 8 * telefon 089 31 09 88 88

προστέθηκε στις: Δευτέρα 23.05.2005

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster