.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::

ΟΟΥΕΝΣ & ΜΠΟΛΤ

 9 58 το απίστευτο 9. 58 !!!

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφική καριέρα μου ως αθλητικός συντάκτης και είμαι τυχερός  που έζησα, ώστε να δώ -έστω από την τηλεόραση- το  παγκόσμιο ρεκόρ  του βιονικού ΓΙΟΥΣΕΙΝ ΜΠΟΛΤ στα 100 μέτρα με τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΧΡΟΝΟ 9.58!  Αναπολώ όμως τον φυσιολογικό Τζέσε Όουενς που στο ίδιο στάδιο κατέκτησε τέσσερα ολυμπιακά χρυσά μετάλλια (1936) σε στίβο από απλό χώμα κι΄όχι από σούπερ ταρτάν και χωρίς  ειδικά βοηθήματα που διαθέτουν οι σημερινοί  υπερμυώδεις σπρίντερς... Ήδη και ο κλασικός αθλητισμός, ως βιομηχανία,  παράγει υπερπρωταθλητές, που στην περίπτωση του Μπολτ πρόκειται για ένα σπέσιαλ σωματότυπο που μπορεί  να αντέξει και να αποδώσει  σε υψηλές πιέσεις όπως ένα καλοκατασκευασμένο μονοθέσιο της Φόρμουλα Ένα...

Η εξέλιξη του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100μ. ανδρών   

ΧΡΟΝΟΣ      ΟΝΟΜΑ - ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ        ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ  

  10.6              Ντόναλντ Λίπινκοτ (ΗΠΑ)          6.7.1912     10.4               Τσαρλς Πάντοκ (ΗΠΑ)             23.4.1921     10.3               Πέρσι Ουίλιαμς (Καναδάς)         9.8.1930     10.2               Τζέσε Οουενς (ΗΠΑ)              20.6.1936     10.1               Ουίλι Ουίλιαμς (ΗΠΑ)             3.8.1956     10.0               Αρμίν Χάρι (Δυτική Γερμανία)    21.6.1960     9.95               Τζιμ Χάινς (ΗΠΑ)               14.10.1968     9.93               Κάλβιν Σμιθ (ΗΠΑ)                3.7.1983     9.92               Καρλ Λιούις (ΗΠΑ)               24.9.1988     9.90               Λιρόι Μπαρέλ (ΗΠΑ)              14.6.1991     9.86               Καρλ Λιούις (ΗΠΑ)               25.8.1991     9.85               Λιρόι Μπαρέλ (ΗΠΑ)               6.7.1994     9.84               Ντόνοβαν Μπέιλι (Καναδάς)       27.7.1996     9.79               Μορίς Γκριν (ΗΠΑ)               16.6.1999 (στα Τσικλητήρεια)    9.77               Ασάφα Πάουελ (Τζαμάικα)         14.6.2005 (στα Τσικλητήρεια)     9.74               Ασάφα Πάουελ (Τζαμάικα)          9.9.2007     9.72               Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα)       31.5.2008     9.69               Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα)       16.8.2008     9.58               Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα)       16.8.2009

Βερολίνο 3 - 8 - 1956!

Scan10622 Το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα έφτασε στα 9΄΄ 76 !!! κι΄εγώ ο πρώην αθλητικός συντάκτης συνειδητοποιώ ότι πριν μισό αιώνα,ακριβώς, παρακολούθησα στο ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου την τότε κατάρριψή του σε 10΄΄ 1. Το προηγούμενο ήταν του θρυλικού Τζέσε Όουενς 10΄΄ 2. Στη φωτογραφια ο τερματισμός του Ουίλιαμς με ιδιόχειρο αφιέρωση. Σήμερα, όποιος γίμεται ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου το όνομά του παίρνει τόση δημοσιότητα, που οι σπόνσορες του προσφέρουν τεράστια ποσά και γίνεται με μιάς πλούσιος. Την Scan10623εποχή του Τζέσε Όουενς, του σπρίντερ με τα τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, οι συμπατριώτες του Αμερικάνοι τον έβαζαν να συναγωνίζεται...άλογα (!) για να βγάλει το ψωμί του... Όσο για τον δικό μας Σπύρο Λούη, τον πρώτο χρυσό ολυμπιονόκη μαραθωνοδρόμο, το τότε πριμ του (1896) ήταν μια σούστα νερουλά...                                                                                                              

 

Berlin ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1956:  10. 1

  

             

Προσοχή στις δυο φωτογραφίες που ακολουθούν: Στο ίδιο σημείο του ολυμπιακού σταδίου του Βερολίνου, που έγινε το 1936 η συνάντηση Χίτλερ-Λούη, φωτογραφίζεται ο ρεπόρτερ το 1956. Είναι ο χώρος της απονομής των μεταλλίων και φωτογραφήσεων  (τρίτη φωτο)  όπου είχε σταθεί και ο ολυμπιονίκης Τζέσε Όουενς, που φέρνει  τη παλάμη στο μέτωπο, ενώ δίπλα του ο Γερμανός χαιρετάει ναζιστικά.

XitlerLouisBerlinStadio2

Owens10

LibWilliams

Στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου (1936) ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης  ήταν επι κεφαλής της πρωτοπόρου στη παρέλαση ελληνικής ομάδας, ντυμένος φουστανελάς. Αμέσως προκάλεσε  το ενδιαφέρον  του  Αδόλφου Χίτλερ, που βρισκόταν στο κέντρο της  εξέδρας των επισήμων. Μόλις τέλειωσε η παρέλαση, ο δικτάτορας του Γ Ράιχ, κατέβηκε με τους υπασπιστές του στο στίβο και ζήτησε διερμηνέα για να γνωρίσει από κοντά και να συνομιλήσει με τον ολυμπιονίκη του μαραθωνίου δρόμου του 1896. Ο Χίτλερ πρόσφερε κάποιο δώρο στον Λούη και εκείνος  ανταπέδωσε με ένα κλωνάρι  ελιάς, που του είχε πασάρει μέλος της ελληνικής αποστολής. Και τότε, πάνω στην μεγαφωνική ανακοίνωση ότι ο αρχηγός του Γ΄Ράιχ συνομιλεί με τον θρυλικό Έλληνα ολυμπιονίκη και τις φωτογραφίσεις, ο απλοικός Μαρουσιώτης,  έφερε σε δύσκολη θέση τον διερμηνέα, όταν ρώτησε «πως είσαστε κυρ Χίτλερ μου, τί κάνει η οικογένεια». Λένε ότι ο Έλληνας πρεσβευτής κόντεψε να πάθει συγκοπή, αλλά ο Χίτλερ αποχαιρέτησε τον παλιό νερουλά με θερμή χειραψία. Ο μαραθωνοδρόμος Στέλιος Κυριακίδης, είχε ρωτήσει τον Λούη, τί είπε στον Χίτλερ κι΄εκείνος απάντησε: "Τα συνηθισμένα.Τί χαμπάρια κυρ Χίτλερ μου, τον ρώτησα και για την υγεία της οικογένειάς του...".

  Περισσότερα μου είπε ο ηθοποιός Πέτρος Κυριακός, που όταν ήταν βοηθός σαγματοποιού, έφτιαχνε τα χάμουρα και τα περιλαίμια του αλόγου και της σούστας του νερουλά Λούη. Ο Πετράν, φανατικός φίλαθλος του στίβου, επισκεπτόταν τον Λούη ως τα γεράματά του και είχε ακούσει από τον αγράμματο νερουλά να λέει ότι απεκάλεσε τον αρχηγό του Γ Ράιχ «κύριο», όπως είχε αποκαλέσει και τον Γεώργιο τον Α΄ «κυρ βασιλιά μου». Και απορούσε, τί το παράξενο, που τον ρώτησε για την υγεία της οικογένειάς του...  

 Κατά την διάρκεια των αγώνων ο δικτάτορας, ένιωσε άσχημα όταν ο νεγροαμερικανός Τζέσε Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια, νικώντας στο τελευταίο άλμα τον Άριο Γερμανό αντίπαλό του. 

(το 1956 φωτογραφίζομαι στο ίδιο σημείο της συνάντησης Χίτλερ - Λούη *** κατά τύχη οι δυο σημαίες που κυματίζουν στο βάθος, είναι η γερμανική και η ελληνική, όπως το είχα δει ο ίδιος!)  

   

Το 1956 είμαι με την ελληνική ομάδα στίβου που συμμετέχει στους διεθνείς αγώνες OwensJ3του ΣΙΣΜ, στο Βερολίνο.Μείναμε εκεί μερικές ημέρες, νιώθοντας εγώ το παιδί της κατοχής από τους Γερμανούς, ως κατακτητής. Το ρεπορτάζ μου με φωτογραφίες, θα το δείτε παρακάτω, αλλά εδώ βάζω τη φωτο που την προκάλεσα με επιμονή. Όταν οι δύο Αμερικανοί σπρίντερ Ουίλιαμς και Μάρτσισον κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ του Τζέσε Όουενς  (φωτο) στα 100 μέτρα, η φαντασία μου κάλπαζε. Γύριζε πίσω  20 χρόνια, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ  είχε δείξει δυό όψεις του εαυτού του. Τον φιλέλληνα, όταν καταδέχτηκε να κατεβεί στο στίβο και να γνωρίσει από κοντά τον Σπύρο Λούη και τον Άριο, όταν αναψοκοκκίνιζε εκνευρισμένος για τις νίκες του νεγροαμερικάνου Τζέσε Όουενς. Από τους δεκάδες ξένους και δικούς μας δημοσιογράφους, ήμουν ο μόνος που κατέβηκα με το έτσι θέλω στο στίβο και παρέσυρα τους δύο νέους παγκόσμιους ρέκορντμεν και τον αφέτη, να φωτογραφηθούμε στο σημείο που ο Γερμανός δικτάτορας είχε φωτογραφηθεί με τον ¨Ελληνα μαραθωνοδρόμο!

Ο Ουίλιαμς,  μου ζήτησε να του χαρίσω με την υπογραφή μου τη φωτο Χίτλερ-Λούη και μου είπε: Είμαι σίγουρος, ότι αν βρισκόσαστε το 1936 σ΄αυτό το στάδιο, θα είσαστε ο μοναδικός ρεπόρτερ που θα είχε πλησιάσει τον Χίτλερ σε απόσταση αναπνοής! Μετά με ρώτησε, τί θα έλεγα στο κόσμο, αν είχα ένα μικρόφωνο.   Θα έλεγα  την ιστορία του νερουλά που έγινε ολυμπιονίκης και πρόσφερε στο μπογιατζή, που έγινε δικτάτορας και αιματοκύλισε την Ευρώπη , κλάδον ελαίας..

ΤΖΕΣΕ ΟΟΥΕΝΣ 4 χρυσά μετάλλια στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου 1936: 100 μέτρα, 200 μέτρα, άλμα εις μήκος και σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρα ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ!!!

 Βρισκόμουνα το 1966 στη Νέα Υόρκη στο γραφείο του Σπύρου Σκούρα, μεγάλου παράγοντα Owens24του Χόλιγουντ,  όταν έκανε το πρώτο τηλεφώνημα στον Τζέσε Όουενς, να του πεί ότι βάζει στα σκαριά τη δημιουργία  του Ιδρύματος  "Διαγόρας-Κουμπερτέν", για την μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα. Ζητούσε τη συμπαράστασή του, όπως έκανε και με άλλους ολυμπιονίκες. Ο Όουενς, ενθουσιασμένος,  δήλωσε αμέσως ότι τίθεται στη διάθεσή του και σε λίγες ημέρες του έστειλε επιστολή συμπαράστασης. (σε άλλο χώρο, θα βρείτε σχετικό ρεπορτάζ ) 

 OlympGam1936 OlympGames2  OlympBerlin1 OlympGames3

  Owens14  Owensalma   Owens17  Owens31 Owens15 olympmetalolympmetalolympmetalolympmetal

Owens13 Owens3Owens8    Owens19 

Στην ιστορική αυτή φωτογραφία (από την τηλεοπτική εκπομπή του Δημήτρη KiriakidisStΛιμπερόπουλου "Αθώος ή ένοχος;") ο μεσαίος στη πρώτη σειρά ανάμεσα στους αδελφούς Γιώργο και Αριστείδη Ρουμπάνη, είναι ο δρομέας Στέλιος Κυριακίδης,  που έτρεξε στο μαραθώνιο του Βερολίνου το 1936 και  μετά τον πόλεμο(1946) είχε νικήσει στο διεθνή μαραθώνιο της Βοστόνης. Πίσω αριστερά, ο γιατρός Δ. Παπακώστας, που ήταν θεατής των ολυμπιακών αγώνων, όπως και στον αγώνα  του πρωτοπυγμάχου Αντώνη Χριστοφορίδη (πρώτος αριστερά) που είχε νικήσει τον πρωταθλητή Γερμανίας Έντερ στο Βερολίνο, παρουσία του Χίτλερ. Οι άλλοι στη φωτο, είναι οι ολυμπιονίκες Γαλακτόπουλος, Ιακώβου και Ζαίμης.    

 


Μεταφορά στη σελίδα
1 2 3 4 » επόμενη σελίδα

προστέθηκε στις: 09 Ιαν 2006

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster