.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΥΡΟΣ


βιαστικέ επισκέπτη γνωρίζεις ανάγνωση, αλλά εδώ πρέπει
να καταλαβαίνεις  και τη γραφή...ιστοσελίδα αφιερωμένη από τον δημιουργό της στη δημοσιογραφική και συγγραφική  του καριέρα, που όχι μόνο δεν μπόρεσε ν΄αλλάξει τον κόσμο αλλά ούτε τον εαυτό του. Κείμενα, φωτογραφίες, ντοκουμέντα, αναμνήσεις, για προσωπικότητες και πρόσωπα που συνέθεσαν το παζλ του 20ού αιώνα κατα τον οποίο ο άνθρωπος εξακολούθησε να προοδεύει, να μεγαλουργεί, αλλά και να οπισθοδρομεί και να εγκληματεί κατά της φύσης αλλά και κατά του εαυτού του... Μάταιος ο κόσμος που ζούμε, ματαιοδοξία και η υστεροφημία μέσω μιάς ιστοσελίδας.

boda350

η ιστοσελίδα αυτή είναι προέκταση της δημοσιογραφικής και συγγραφικής μου καριέρας, η καθημερινή σχεδόν απασχόλησή μου, οι στερνές σκέψεις μου, η στατική ψυχαγωγία μου, αφου δεν πάω πιά  σε θεάματα, σε εκθέματα, γενικά δεν το κουνάω ρούπι από τον υπολογιστή μου... κάποτε πήγαινα σε βιβλιοθήκες, σε μουσεία, ταξίδευα, σήμερα η περιέργειά μου, η μάθηση  και οι γνώσεις έρχονται στη μικρή μου οθόνη μ΄ένα κλικ...  επισκέπτη κάνε κι΄εσύ ένα κλικ και μπες σε ένα  κόσμο που φτιάχνω, πέρα από την πραγματικότητα του ρεπορτάζ, με τη συνδρομή της  φαντασίας... όχι πως όλα όσα σας διηγηθώ είναι φανταστικά - πιστέψτε με  τα συναρμολόγησα από πραγματικά πρόσωπα που γνώρισα και γεγονότα που έζησα - αλλά γιατί τα παραθέτω με τον συναρπαστικό  τρόπο, που μου παρέχει η αχανής απύθμενη  αποθήκη του Ιντερνετ... φυσικά,οι αναμνήσεις και οι περιγραφές είναι δικές μου - όπως και αρκετές φωτογραφίες...  αλλά πως μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό, όταν ανακαλύπτω στο διαδίκτυο εικαστικούς πειρασμούς που με κεντρίζουν σημειολογικά και με παρακινούν να  τους χρησιμοποιήσω...


ο  μεγάλος  γαύρος

ο "Μεγάλος Γαύρος" είναι ένα πείραμα γραψίματος πρωταρχικά
για μένα και μετά ανάγνωσης για την αφεντιά σας...

Ο Κόκκαλης (αριστερά) παραδίδει την ΠΑΕ στον Μαρινάκη

Άντε, γειά...

οδοιπορικό  πατέρα,  γιού, εγγονού

πατέρας

δρ Πέτρος Κόκκαλης ο γιατρός του βουνού

drPKΑν θέλουμε να αναφερθούμε  στον γιατρό  Πέτρο Κόκκαλη, πατέρα του Σωκράτη, καταφεύγουμε σε απομνημονεύματα ανθρώπων που έζησαν  τον εμφύλιο στο βουνό, όπως ο Νικήτας Αγαπίδης, εθελοντής γιατρός από τα Δωδεκάνησα, που γράφει στο βιβλίο του "Χρονικό αιχμαλωσίας":

(φωτο: ο Πέτρος Κόκκαλης στο βουνό)

"Από το καλοκαίρι του '46 το αντάρτικο άρχισε να φουντώνει. Τότε βγήκαν στο βουνό και οι πρώτοι γιατροί, σιγά - σιγά, στη διάρκεια του εμφυλίου, ακολούθησαν κι άλλοι...  Προστέθηκαν στην πορεία και  ξένοι γιατροί, - σε περιορισμένο αριθμό - κυρίως χειρούργοι από τις λαϊκές Δημοκρατίες...Φυσικά δεν είναι δυνατό να αναφερθούμε στο σύνολο των ηρωικών αυτών ανθρώπων και λαμπρών επιστημόνων που πρόσφεραν ανυπέρβλητες υπηρεσίες στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Φυσικά δεν μπορούμε να  παραλείψουμε την αναφορά στο πρόσωπο του Πέτρου Κόκκαλη, που υπηρέτησε το ΔΣΕ και ως γιατρός και ως σημαίνον πολιτικό στέλεχος, αφού υπήρξε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση... Η έλλειψη μέσων, κατάλληλων ειδικοτήτων σε ιατρικό προσωπικό, η ανεπάρκειαtraumatiofor υγειονομικών και γιατρών όλων των κατηγοριών και ο πόλεμος αντιμετωπίζονταν με την ανθρωπιά, τον ηρωισμό και τη λεβεντιά των ανθρώπων που στελέχωσαν τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ. Και δεν είναι λίγες εκείνες οι στιγμές που γιατροί χειρούργησαν ασθενείς με πρωτόγονα μέσα και χωρίς να έχουν σχετική ειδίκευση και μέσα".

Να πώς περιγράφει ο γιατρός Τ. Σκύφτης ορισμένες από τις δυσκολίες στα τμήματα της Νοτίου Ελλάδας που κυρίως δρούσαν παρτιζάνικα:

"Σε κάθε σχεδιαζόμενη επίθεση των τμημάτων εγκαθιστούσαμε το χειρουργείο σε απόσταση μικρότερη από δύο ώρες μακριά από τον στόχο. Τοποθετούσαμε τέσσερα παλούκια στο έδαφος, ξύλα και κλαδιά σχημάτιζαν το χειρουργικό τραπέζι, συνήθως κάτω από δέντρα - σπάνια σε σπίτι. Κλίβανος δεν υπήρχε, χειρουργικά γάντια δεν υπήρχαν. Μπόλικος αιθέρας και άλλα ναρκωτικά δεν υπήρχαν. Κρατούσαμε πάντα ρεζέρβες για εγχειρήσεις που μόνο υπό νάρκωση μπορούσαν να γίνουν (κοιλιά - θώρακας κλπ.).xeirourgeio Πολλές φορές χειρουργούσαμε με κεριά τη νύχτα ή με λάμπες αν είχαμε πετρέλαιο. Βράζαμε λοιπόν τα εργαλεία σε τέντζερη, βράζαμε τις μπλούζες και πάντα τις φορούσαμε βρεγμένες και όταν δεν είχαμε πακεταρισμένες - αποστειρωμένες γάζες, βράζαμε και τις γάζες. Βοηθοί ήταν νοσοκόμες, όπως και ναρκωτές - που είχαν γίνει πολύτιμοι. Μ' αυτές τις συνθήκες γίνονταν όλες οι εγχειρήσεις - κοιλιάς, θώρακα, κρανίου κλπ".

 Ο αρχίατρος του ΔΣΕ Ν. Σακελλαρίου γράφει στο βιβλίο του "Το υγειονομικό του ΔΣΕ" :

 "Ο γιατρός στο αντάρτικο αντιμετωπίζει και τις πιο στοιχειώδεις ελλείψεις, στερείται τα πάντα, έχει μονάχα ένα στηθοσκόπιο. Δεν έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί, να συμπληρώσει καμιά έλλειψή του. Εχει μονάχα το βουνίσιο καθαρό αέρα, την ελευθερία και τον ψυχωμένο γύρω του αντάρτη, που στέκει ατάραχος, τα υποφέρει όλα και με τη συμπεριφορά του δίνει κουράγιο στον γιατρό και τον βοηθάει να τραβάει μπροστά". Και Συνεχίζει: "Είναι πολύ για ένα γιατρό να βρίσκεται μπροστά σ' έναν τραυματία που το μάτι του ζητάει βοήθεια και μια γάζα να τον επιδέσεις και συ κάθεσαι, τον βλέπεις χωρίς να μπορείς να του προσφέρεις καμιά βοήθεια, γυρίζεις πίσω σου να δεις κανένα κομμάτι πανί ή πουκάμισο να το σχίσεις και να το χρησιμοποιήσεις για γάζα. Τέτοιες στιγμές στο αντάρτικο ήταν κάθε μέρα"

Ακόμη  η μαρτυρία του Νικήτα Αγαπίδη, για την επόμενη ημέρα της ήττας των ανταρτών, που κατέφυγαν στις γειτονικές "σοσιαλιστικές"  χώρες, όπως ο Πέτρος Κόκκαλης στην Αλβανία: 

"Ο πόλεμός είχε τελειώσει, και οι γείτονές μας οικειοποιούνται τα απομεινάρια του! Εκατοντάδες γυναίκες και άντρες  έλληνες «φιλοξενούμενοι», αυτόμολοι ή, κυρίως, αιχμάλωτοι, θα δουλεύουν στα καταναγκαστικά έργα της Αλβανίας, πίνοντας συχνά λασπόνερο, βογγώντας στην ψείρα, τρώγοντας νεροζούμι ή πράσο, αποπατώντας στην καζάνα καταμεσίς στην προβατοκαζέρμα, αγωνιζόμενοι να σώσουν το ψωμί τους τη νύχτα απ' τους πόντικες που κυκλοφορούν στα στρώματα. Χωρίς μιαν ασπιρίνη στο στρατόπεδο για κάμποσα χρόνια. Κι όλα αυτά, ενώ ο ΟΗΕ «συζητούσε» το πρόβλημα. Τα πρώτα χρόνια, θα τους ξυπνάν στις τρεις το πρωί ­ κι ένας αιχμάλωτος ονόματι Χαλκιάς μ' ένα δανεικό βορειοπηρώτικο κλαρίνο θα βαράη το εγερτήριο. Δεν είναι δε πάντοτε οι Αλβανοί φρουροί οι σκληρότεροι.  Μερικοί δικοί μας αλλαξόπιστοι αιχμάλωτοι θα είναι πρώτοι στους ξυλοδαρμούς των συμπατριωτών τους..."

Πάρα κάτω επισημαίνει:

 "Ο καθηγητής Πέτρος Κόκκαλης,  σεβαστή μορφή  επιστήμονα και ανθρώπου, που ξελαρυγγιάζεται παρα ταύτα για το «αγαπημένο παιδί του ελληνικού λαού τον Νίκο Ζαχαριάδη» ­

Ο συγγραφέας  αναφέρεται και σε ένα εξέχοντα Γάλλο πνευματικό άνθρωπο:  

 «Τέλος, ο πολύς Πωλ Ελυάρ (αυτός ο ίδιος που στα 1936 είχε αρνηθή να υπογράψη τη διαμαρτυρία  για τις σταλινικές δίκες της Μόσχας), έρχεται απ' την Αλβανία, φτάνει στο χειρουργείο στις 7 Ιουνίου του '49 (με το δίκωχο στο κεφάλι) για να συστήσει στους ρωμιούς τον παράδεισο...»

Σημείωση ιστοσελίδας: Σίγουρα τον Ελυάρ συνάντησε ο γαλλομαθής Κόκκαλης, που τον διευκόλυνε αργότερα να πάει στη Γαλλία κι΄από εκεί να διαλέξει οικογενειακά τόπο μόνιμης διαμονής του την Ανατολική Γερμανία... 

 

γιός

Σωκράτης  Πέτρου Κόκκαλης

(από τη Βικιπαίδεια και άλλες πηγές)

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, γιος του γιατρού-χειρουργού  Πέτρου Κόκκαλη, Ιδρυτής, πρόεδρος και κύριος μέτοχος του Ομίλου Εταιριών INTRACOM, εταιρείας σχεδιασμού και κατασκευής τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, ηλεκτρονικών και πληροφορικής. Κύριος μέτοχος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Ολυμπιακός.

Οι δραστηριότητες του επεκτείνονται στους τομείς της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών. Ομιλεί  αγγλικά,  γερμανικά, ρωσικά ενώ γνωρίζει ρουμανικά, ιταλικά, βουλγαρικά και έχει γνώση σερβικών και γαλλικών. Από τον πρώτο του γάμο με την Σοφία Σκούρα, απόκτησε τον Πέτρο, που σπούδασε στις ΗΠΑ. Σε δεύτερο γάμο ήλθε, με  την Ελένη Φαρμάκη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944 ο Πέτρος Κόκκαλης λόγω και της συμμετοχής του στην αντίσταση ως υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του βουνού του ΕΑΜ, πήγε οικογενειακώς στην Γαλλία το 1947 και μετά  εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Γερμανία το 1949, όπου  συνέχισε  την πανεπιστημιακή του καριέρα.

Ο   Σωκράτης Κόκκαλης αποφοίτησε το 1962 από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου (Ανατολικό) με πτυχίο φυσικής και ειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Άριστος μαθητής και πρωταθλητής πινγκ πονγκ στο πανεπιστήμιό του. Ο  πατέρας του, πριν πεθάνει, του ζητάει να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου και αρχίζουν οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες το 1963.Το 1977 ιδρύει την εταιρία INTRACOM, η οποία συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.  Ο Όμιλος INTRACOM επεκτάθηκε σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαικής Ένωσης. Μεταξύ των άλλων εταιρειών που ίδρυσε  είναι η INTRALOT, εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, η INTRACOM HOLDINGS στην οποία ανήκουν οι INTRACOM TELECOM, INTRACOM DEFENSE, INTRACOM IT SOLUTIONS, HELLAS ON LINE και η INTRAKAT. Ο Όμιλος INTRACOM απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1077 ο Σωκράτης Κόκκαλης  συνέστησε το Πρόγραμμα Κόκκαλη στη σχολή Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει υποτροφίες στη Δημόσια Διοίκηση σε σπουδαστές από τη Νότιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και από τη Μέση Ανατολή. Επίσης, στοχεύει στην εξασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των οικονομικών αλλαγών στην περιοχή, μέσα από την έρευνα και άλλες εκτενείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Το 1998 δημιουργεί το ίδρυμα Κόκκαλη,  μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά θέματα και αναπτυξιακούς τομείς στην περιοχή, προς τιμήν της μνήμης του πατέρα του, διακεκριμένου Καθηγητή Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.  Παράλληλα μέσω του ιδρύματος Κόκκαλη ιδρύει στην Παιανία το Athens Information Technology που σε συνεργασία με ένα  από τα καλύτερα Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, το  Carnegie Mellon, παρέχει MSc in INFORMATION NETWORKING (MSIN). Πέραν του MSIN παρέχει και MASTER OF SCIENCE IN INFORMATION & TELECOMMUNICATIONS TECHNOLOGIES (MSITT) καθώς και το MSc in MANAGEMENT OF BUSINESS, INNOVATION AND TECHNOLOGY (MBIT).

η φαντασία ομορφαίνει την πραγματικότητα... 

ο γαύρος η βαζέλα καιη αεκτζού 

 Η  ιστορία εκτυλίσσεται την εποχή του ψυχρού πολέμου, τότε που η Γερμανία ήταν χωρισμένη στα δύο. ΄Ενα αντρόγυνο από την Αθήνα (εκείνη καλλιτέχνις, εκείνος επιχειρηματίας) φτάνει στο Δυτικό Βερολίνο με τουριστικό γκρουπ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επίσκεψη στον Ανατολικό τομέα και οι τουρίστες περνούν την Πύλη του Βραδεμβούργου με  πούλμαν, που στο τέλος της περιήγησης σταματάει κάπου για να πιούν ένα καφέ οι τουρίστες. Κι΄εκεί, η κυρία ξεχνιέται στη τουαλέτα μπροστά στο καθρέφτη περισσότερο, το πούλμαν φεύγει και μένει πανικόβλητη στον ανατολικό τομέα... Ένας νεαρός Έλληνας, κάτοικος του Ανατολικού Βερολίνου, προθυμοποιείται να την εξυπηρετήσει και την οδηγεί στο διαμέρισμά του, όπου υπάρχει ένα τεράστιο πόστερ του Ολυμπιακού... "Είμαι γαύρος απο τα γενοφάσκια μου", της λέει κι΄εκείνη χαριεντίζεται: "Εγώ βαζέλα, εκ πατρός"... Κι΄από πλάκα σε πλάκα η κυρία έμεινε φιλοξενούμενη για ημέρες, ενώ ο κύριός της την έψαχνε να την βρεί σε ανατολή και δύση..΄Οταν η τσαχπίνα και  όμορφη  καλλιτέχνις επιστρέφει στην Αθήνα, λέει ότι έζησε στο ψυχρό πόλεμο  το πιό θερμό επεισόδιο της ζωής της... 

Αργότερα, ο νεαρός του Ανατολικού Βερολίνου έρχεται στην Αθήνα και εκπέμπει τον  ηλεκτρομαγνητισμό του, από βόρεια προάστεια και πλατεία Μπιντέ-Κολωνάκι, ώς κέντρα πολυτελείας και σκυλάδικα, φτάνοντας ως νήσο ακολασίας Μύκονο... Σταρ, ντιζέζες και μοντέλες, δίνουν ρέστα για πάρτι του... Ο ηλεκτρομαγνητισμός του είναι τόσο θετικός, που με ότι ανακατεύεται πετυχαίνει και πλουτίζει αστραποβόλα...

Ξαφνικά νιώθει κουρασμένος από την κρεπάλη των αλυσσιδωτών κραδασμών, τα ξενύχτια, τις ζειμπεκιές και τες ηδονές, όπως θά λεγε ο Καβάφης... Πάει να δει μιά ταινία στο Αττικόν, βγαίνοντας βρίσκεται μπροστά στην εξαίσια συλλογή κομψοτεχνημάτων της kosta boda... Μιά ντελικάτη κοπέλλα, σαν οπτασία, του χαμογελάει... Θέλει να αγοράσει όλη τη βιτρίνα και να της την χαρίσει... Μα είμαι η αντιπρόσωπος, του λέει... Μαγεύεται, αλλά επειδή το κορίτσι δεν είναι σαν τις άλλες,  δεσμεύεται δια γάμου... Αποκτούν  παιδί, αλλά ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, ένα των οποίων τον οδηγεί στη λαιμαργία να φάει γαύρο σε ταβερνείο, με την τσαχπίνα του Ανατολικού Βερολίνου, που έχει χωρίσει... H σύζυγος όμως τον πιάνει  στα  πράσα και φτιαγμένη και φινιρισμένη σαν σπάνιο κρύσταλλο,του λέει, εγώ γαύρε είμαι αεκτζού και τον εγκαταλείπει...Το γυαλί είχε ραγίσει... 

gavros350  boda350

εγγονός και dna

 Πέτρος Κόκκαλης τζούνιορ petrcokkal

 dna απο δράκους!

  Ο γιός του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, δεν έχει περάσει τις κακουχίες του παππού του στα βουνά, που λόγω δυνατού dna μάλλον θα τις άντεχε... Αν ανατρέξουμε και στο dna του άλλου παππού   Σπύρου Σκούρα (από την μητέρα του Σοφία)  είναι πανίσχυρο και ανθεκτικό...   Ο παππούς  ήταν ιδιοκτήτης της κινηματογραφικής εταιρίας "Σκούρας φιλμ", και διετέλεσε πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου ΑΕΚ σε δύσκολους καιρούς (και πότε δεν είχε). Υπήρξε και εκδότης του περιοδικού "Πρωταθλητής". Ο αδελφός του Αθανάσιος συμμετείχε στην εθνική αντίσταση ως μέλος της ΠΕΑΝ (που ανατίναξε την ΕΣΠΟ) και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Ένας θείος του παππού -ο μέγας Σπύρος Σκούρας - ήταν ο γνωστός αυτοδημιούργητος μαικήνας του Χόλιγουντ. Δράκων γέννα λοιπόν ο διευθύνων σύμβουλος του θρύλου, σπουδασμένος στην Αμερική και με ειδικά μαθήματα  κοντά σε καθηγητάδες, όπως ο Λούβαρης με το αυχενικό κολάρο... Με μιά παρατήρηση, ότι ο γιός του Σωκράτη δεν ξενυχτάει, δεν γλεντάει, δεν είναι δημοσιοσχεσίτης, είναι ένας ήσυχος οικογενειάρχης που θέλει να περνάει απαρατήρητος... Πως όμως, αφού ο πατέρας του τον έβαλε στο χορό και χορεύει...   

προσωπικές αναμνήσεις:

το κίτρινο ποδήλατο

Θυμάμαι, επί χούντας, τον Σπύρο Σκούρα στα γραφεία του περιοδικού "Πρωταθλητής" στην οδό Ασκλιπιού, να έχει απλώσει τις φτερούγες του και να έχουμε κουρνιάξει άνεργοι δημοσιογράφοι, όπως ο Μίμης Παπαναγιώτου, ο νεαρός Τέρενς Κουίκ, ο ακόμη νεαρότερος Νάσος Αθανασίου, εγώ... Γραμματέας του η Όλγα Τζαβάρα ( πρώην πρωταθλήτρια Κόσμου στη σκοποβολή) που της τηλεφωνούσε ο χωρισμένος Σωκράτης, ότι φέρνει τον μικρούλη Πέτρο να τον δει ο παππούς του... Τον παραλαμβάναμε στην είσοδο με την παράκληση "προσέξτε μη μου τον κάνει αεκτζή...". Και τί δεν του΄ ταζε ο παππούς, ακόμη και κίτρινοskouraioi αστραφτερό ποδήλατο του είχε φέρει, αλλά ο μικρός, αν και το λιμπιζότανε, αρνήθηκε να το πάρει: "παππούλη, θέλεις να με σκοτώσει ο πατέρας μου;" Κατακκόκινος ο Σωκράτης, από τότε...   

φωτο ντοκουμέντο: Ο Αμερικάνος Σπύρος Σκούρας στο αεροδρόμιο Ελληνικού, μου λέει ότι θα πάει στη Μόσχα να δει τον κολέγα του Νικήτα Χρουστσόφ, έγκλειστο στη ντάτσα του. Δίπλα του, ο ανεψιός του Σπύρος Σκούρας (παππούς του Πέτρου) και δεξιά η Σαρούλα σύζυγος του μαικήνα του Χόλιγουντ.    

skourasΣπύρος Σκούρας

 Πρόεδρος της 20th Century Fox

Γεννημένος το 1893 στο Σκουροχώρι του Νομού Ηλείας, ήταν ένα από τα δέκα παιδιά ενός αγρότη και βοσκού. Πολύ νωρίς ο ίδιος με τα  αδέλφια του Γιώργο και Κάρολο,  αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της μετανάστευσης και πάνε στην Αμερική, αναζητώντας το δικό τους American Dream. Πουλούσαν εφημερίδες, γυάλιζαν παπούτσια έξω από  αίθουσες του βωβού κινηματογράφου και έφτιαχναν καφέδες, πουλούσαν και ποπ κορν μέσα σε αυτές, μέχρι την στιγμή που έγιναν  οι ίδιοι ιδιοκτήτες μιας από αυτές. Όταν κατάφεραν να μαζέψουν 4000$, τα επένδυσαν όλα σε ένα κινηματογράφο του St. Louis. Σύντομα γίνονται ιδιοκτήτες όλων των αιθουσών όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πολιτείας!  Το 1942 ο Σπύρος Σκούρας γίνεται  διευθυντής μιας καινούριας εταιρίας κινηματογραφικών παραγωγών, την 20th Century Fox. Και ο αδελφός του Κάρολος-Τσάρλυ, είναι ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που την δεκαετία του 30 παίρνει μισθό το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο. Όσο για τον Γιώργο, είναι ιδιοκτήτης-μαζί με τα αδέρφια του- 600 κινηματογραφικών αιθουσών! Στα τέλη του '50 και στην προσπάθεια του Σκούρα να ανταγωνιστεί την ανερχόμενη δύναμη της τηλεόρασης, αγοράζει την τεχνολογία του cinemascope και καινοτομεί, βάζοντας  χρώμα και εικόνα μεγάλων διαστάσεων στις μεγάλες οθόνες, με πρώτη ταινία " ο χιτών"με πρωταγωνιστή τον Βίκτορ Μάτσιουρ. 

δεν λιβανίζω δεν σατιρίζω, δεν  γελοιοποιώ... απλά,  βιογραφώ έναν άνθρωπο  που έχει μόρφωση, μυαλό κομπιούτερ, εξυπνάδα,   ηλεκτρομαγνητισμό. 


 λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη (σελίδα164): 

 γαυριώ σημαίνει επαίρομαι, κορδώνομαι  

  γαύρος  εκτός από ψάρι και γένος φυτών κυπελλοφόρων

 

ο Μεγάλος Γαύρος

Αρχίζω και νιώθω σαν τον Όμηρο τον αρχαίο εκείνον μυθικό  ρεπόρτερ-ποιητή, πριν καθίσει και γράψει την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, έπη που διατηρούν στους αιώνες  πρόσωπα και 613γεγονότα τυλιγμένα ακόμη στο πέπλο του μυστηρίου… Αρπαγή της ωραίας Ελένης από τον Πάρι, Μενέλαος,  Αγαμέμνων,  Αχιλλέας, Οδυσσέας, Πρίαμος, τρωικός πόλεμος, δούρειος ίππος, Σκύλλα και Χάρυβδη, Κύκλωπας, Περσεφόνη, Τηλέμαχος…

Πήρα πολλά μηνύματα αγνώστων και τηλεφωνήματα γνωστών –και μάλιστα περιώνυμων- που μου ζητούν να γράψω για εκείνη την εποχή που ένας νεαρός από το λαοκρατούμενο Ανατολικό Βερολίνο, έφτασε στην Αθήνα γεμάτος όνειρα για πλούτη, γυναίκες και Ολυμπιακό! «Παππούλη (μου μήνυσε κάποιος - που λέει ότι είναι φαν μου) μη τα πάρεις μαζί σου, άπλωσέ  τα στην ιστοσελίδα σου, έτσι γλαφυρά και κεφάτα που τα εξιστορείς»

Τι να κάνω, αν δεν τά΄ γραφε ο Όμηρος, κανένας δεν θα΄ ξερε σήμερα για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια κι΄αν δεν γράψω εγώ, θα πάνε στο βρόντο οι συναρπαστικές ιστορίες ενός φιλόδοξου και πανέξυπνου νέου που πήρε συνεχόμενα  πρωταθλήματα ρεκόρ. Δεν φταίω όμως μόνο εγώ που θ΄ασχοληθώ με ένα ΓΑΥΡΟ, παρακινήθηκα και από την σελίδα 164 του λεξικού Τεγόπουλος-Φυτράκης:  

γαυριάζω  οργώ για συνουσία,  κατέχομαι από έντονη ερωτική επιθυμία και στρατοκόπος ξέγνοιαστος, λεβέντης γαυριασμένος (Κ. Παλαμάς)  εκδηλώνω όλη τη ζωτικότητα μου. γαύριασμα  ο οργασμός των ζώων για συνουσία. γαυριώ επαίρομαι για κάτι, κορδώνομαι. γαύρος, ο  αλαζόνας, ο περήφανος. γίνονται οι γέροι γαύροι (Κ. Καρυωτάκης). γαύρος 1. γένος φυτών κυπελλοφόρων 2, είδος ψαριού. 

ο ρεπόρτερ είναι ιερόσυλος κι΄όχι ιεραπόστολος...mailer αν θυμάμαι καλά, ο Νόρμαν Μέιλερ (δυό βραβεία Πούλιτζερ, συγγραφέας και δημοσιογράφος) έχει πει ότι "η   ιδιωτική ζωή είναι ιερή, το ρεπορτάζ ανίερο και ο ρεπόρτερ ιερόσυλος... αλλιώς θα capote200έγραφα βίους αγίων" 

κι΄ο Τρούμαν Καπότε (δημοσιογράφος,συγγραφέας, σεναριογράφος με Όσκαρ ):  "λένε ότι  μιά φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, αλλά στην εφημερίδα χρειάζεται και λεζάντα..." 


όπως λένε και στις ταινίες, τα πρόσωπα της ιστορίας τυχαίως μοιάζουν  με υπαρκτά...       

 

617  618

ξεκίνησε πίσω από αυτή τη πύλη, όπου ανέμιζαν  οι κόκκινες παντιέρες και κάνανε θραύση τα ντόπινγκ των σούπερ αθλητών που πέθαιναν  σακατεμένοι... είχε μυαλό ξυράφι, έκανε πλούτο αλλά λαχταρούσε τη δόξα και τις φιέστες... κι΄ως χημικός, χήμιξε στον Ολυμπιακό και τον έκανε τρανότερο με διψήφια  πρωταθλήματα ! και οι οι ιαχές και οι φιέστες με τις κόκκινες σημαίες, συνεχίζονται.  τον  διάδοχό  του  πρόεδρο..  

             

προστέθηκε στις: 20 Μαρ 2008

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster