.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ



 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 

                                       ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ !

* η  πρώτη  προσπάθεια του  Σπύρου  Σκούρα,  με το ίδρυμα  Διαγόρας-Κουμπερτέν   το 1966 στη Νέα Υόρκη.  * η άρνηση του Κωνσταντίνου για να μη δώσει αίγλη στη χούντα. * η έλειψη οξυδέρκειας υπουργού της μεταπολίτευσης.

 Οι ολυμπιακοί αγώνες ίσως να είχαν γίνει στην Ελλάδα πολύ πριν το 2004, εάν  υπουργός της μεταπολίτευσης  είχε αντιμετωπίσει με οξυδέρκεια τους εκπροσώπους του ιδρύματος  Diagoras-Coubertin από τις ΗΠΑ και είχαν ζητήσει ακρόαση από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, που δεν τους δέχτηκε.      

 Εκτός από τους λιγοστούς που  είδαν  την ιδέα και ως οικονομικό κέρδος, οι πολλοί είχαν σπεύσει κάτω από τη σημαία του Diagoras - Coubertin  ως φιλέλληνες και λάτρεις της ολυμπιακής ιδέας.

 Εδώ θα βρείτε   το ιστορικό ( και  ντοκουμέντα ) αυτής της ιδέας, που ξεκίνησε ελπιδοφόρα με τον ενθουσιασμό ακόμη και του προέδρου  Λίντον Τζόνσον, κορυφαίων παραγόντων του αθλητισμού στις ΗΠΑ και διασήμων Αμερικανών ολυμπιονικών, όπως του Τζέσε Όουενς και των Πέρι Ο΄Μπράιαν και Μπομπ Ματάιας. Κυρίως όμως με την προοπτική να βοηθήσουν ηθικά και υλικά μεγιστάνες του πλούτου και πολυεθνικές εταιρίες, που θα συνέβαλαν στο κτίσιμο όλων των κτιριακών και σταδιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.

Κάποιους θα ξενίσει η λέξη πολυεθνική, αλλά έτσι και αλλιώς και κόκα κόλα πίνουμε και αμερικάνικα τσιγάρα καπνίζουμε και επώνυμα ρούχα φοράμε. Και στην ουσία,  οργανώνουμε τους ολυμπιακούς του 2004  με πάνω από το κεφάλι μας συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών.

Το ιστορικό:                                                          Νέα Υόρκη 1966:

Ο Ελληνοαμερικανός  Διονύσης – Ντένις Κάρνταρης, που ασχολείται με κτίρια,  μου πιπιλάει το μυαλό με την ιδέα του να επιστρέψουν οι ολυμπιακοί αγώνες στη κοιτίδα τους. Ξέρει ότι μπαινοβγαίνω στο γραφείο του Σκούρα και με πιέζει να τον συστήσω και να του αναπτύξει την ιδέα του. « Ψήνω » την ιδιαιτέρα του  Ανίτα Άθας και  του ορίζει ραντεβού στα γραφεία της Fox. Πάω κι΄ εγώ και η ιδέα ενθουσιάζει τον Σκούρα, που τηλεφωνεί μπροστά μας στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας στίβου των  ΗΠΑ Ντάγκλας Ρόμπι και στους   ολυμπιονίκες Πέρι Ο΄Μπράιαν, Μπομπ Ματάιας και Τζον Κέλλυ,αδελφό της πριγκίπισσας Γκρέης. Μετά βγάζει από το κρυφό συρτάρι   ουίσκυ και πίνουμε στα βαφτίσια του μόλις ιδρυθέντος Diagoras-Coubertin Foundation for Greece.

Ο Σκούρας  εκείνη την ημέρα ξανανιώνει, βρίσκοντας  καινούργιο νόημα στη ζωή του. Μου αναθέτει να βρω  προτομή του Διαγόρα και φωτογραφίες του Κουμπερτέν και του Σπύρου  Λούη, για τα  γραφεία του ιδρύματος, που εγκαταστάθηκαν στο 230 East 79 Street. Είναι τέλη 1966 όταν επικοινωνώ με το τον Γ. Γ.  Αθλητισμού Ν. Μπαλτατζή -  Μαυροκορδάτο και τον επίτιμο γραμματέα της ΕΟΑ  ναύαρχο Π. Λάππα, που απαντούν ευμενώς με επιστολές τους και ευχές για τον καινούργιο χρόνο, που δυστυχώς μας φέρνει τη  χούντα.

-------------------------------------------

Στη  δεξίωση  προσωπικοτήτων  του  Ιδρύματος  << Διαγόρας - Κουμπερτέν >>. Από  αριστερά  οι  ομογενείς  Ντάνι  Μπριρμπίλης  και  Περικλής  Λατζούνης,  ο  ολυμπιονίκης  της  κωπηλασίας  Τζον  Κέλλι ( αδελφός  της  ηθοποιού  Γκρέις  Κέλλι )  0  Ντένις  Κάρνταρης  και  εγώ, 



 

Έχουμε και πληθώρα ενθουσιωδών απαντήσεων πολιτικών, ολυμπιονικών και γενικά προσωπικοτήτων, για ηθική συμπαράσταση και υλική προσφορά, ώστε να δημιουργηθούν  στην Ελλάδα εγκαταστάσεις για την  διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων το 1980 και στη συνέχεια προσπάθεια για μόνιμη εγκατάστασή τους: Λίντον Τζόνσον  (πρόεδρος ΗΠΑ), οι υπουργοί Ντιν Ρασκ, Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα, ο Ντάγκλας Ρόμπυ ( πρόεδρος ΕΟΑ των ΗΠΑ ) και Κόνραντ Χίλτον, Ντόναλντ Κένταλ ( πρόεδρος PEPSICO )  Τζέσε Όουενς, Μπομπ Mατάιας, Πέρι Ο΄Μπράιαν, Τζον Κέλλυ κ..α. Ακόμη και ο θρυλικός  Τζιμ Λόντος τηλεφωνεί από το Εσκοντίτο της Καλιφόρνιας  στον Σκούρα : Μπάρμπα Σπύρο, εγώ ο επαγγελματίας της παλαίστ ρας, είμαι στη διάθεσή σου, για την μεγαλύτερη ερασιτεχνική ιδέα που άκουσα ποτέ. Η αλεπού του Χόλιγουντ σχολιάζει : Ποιά ερασιτεχνική; Μια μέρα οι ολυμπιακοί αγώνες θα εξελιχθούν στο μεγαλύτερο μπίζνες σόου της Υφηλίου!

Ο φάκελλος του DiagorasCoubertin Foundation που είναι στη διάθεση  της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, του 2004, της Ενώσεως Συντακτών, του Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και κάθε σοβαρου ερευνητή, περιλαμβάνει ενθουσιώδεις επιστολές από τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον,  υπουργούς του,ολυμπιονίκες,  επιχειρηματίες κρίσους, ως απλούς ανθρώπους φιλέλληνες. Οι περισσότερες επιστολές εστάλησαν το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 1967 και ακολούθησαν  εκατοντάδες!

[selida]

Diagoras - Coubertin Foundation for Greece

η αποτυχούσα προσπάθεια επαναφοράς

 των ολυμπιακών αγώνων στη κοιτίδα τους

Αυτή εδώ είναι η προσπάθεια (ντοκουμενταρισμένη) του Foundation Diagoras-Coubertin, που ιδρύθηκε το 1966 στη Νέα Υόρκη, για την επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στη κοιτίδα τους. Η έμπνευση ήταν του Ελληνοαμερικανού Διονύση (Ντένις) Κάρνταρη, που με μεσολάβησή μου, απευθύνθηκε στο Σπύρο Σκούρα (είκοσι χρόνια πρόεδρος της  Τουέντιθ Σέντσουρυ Φοξ) για τη πραγματοποίηση αυτής της ιδέας. Οι φωτοτυπίες κειμένων και οι φωτογραφίες, είναι  πειστήρια αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, που ξεκίνησε με πολλές ελπίδες, αφου ενδιαφέρθηκαν  ολυμπιονίκες, πολιτικοί (ανάμεσά τους ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόνσον) και γενικά προσωπικότητες μεγάλου κύρους. Τελικά, λόγω της πολιτικής κατάστασης που ακολούθησε  στην Ελλάδα (χούντα) ο βασιλιάς Κωνσταντίνος απέφυγε να ενισχύσει τη προσπάθεια. Ζήτησε μάλιστα από τον Σκούρα,να μη προχωρήσει τη προσπάθεια, που θα οφελούσε τους δικτάτορες. Μετά την επαναφορά της Δημοκρατίας, ο  Ντένις Κάρνταρης ήρθε στην Αθήνα με το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος και  σε συνάντηση με τον υπουργό Αχιλλέα Καραμανλή, ζήτησε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης. Ο υπουργός είπε ότι θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό και θα στείλει την απάντηση στη διεύθυνση του Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, αλλά ουδέποτε εστάλη. Η γνώμη μου είναι ότι, η προσπάθεια αυτή δεν είχε καμία ελπίδα από τη στιγμή που έλλειψε η κινητήριος δύναμη και η τεράστια προσωπικότητα του Σπύρου Σκούρα. Ο άνθρωπος αυτός, που είχε δαμάσει τα θηρία του Χόλιγουντ, θα είχε μπορέσει  να πείσει και τους αθανάτους της Δ.Ε.Ο.Α., για την επιστροφή των ολυμπιακών αγώνων στη πατρίδα τους. Και το σπουδαιότερο, ο Σκούρας ονειρευόταν μόνιμη επαναφορά του θεσμού στην Ελλάδα.

Την περίοδο που ξεκίνησε το Ίδρυμα Διαγόρας-Κουμπερτέν, ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον  προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους και ολυμπιονικών (όπως θα δείτε στις επιστολές τους) που ο Σκούρας μου ζήτησε να βρω  αντίγραφο προτομής του Διαγόρα, να στηθεί στην είσοδο των γραφείων του ιδρύματος!  Ήταν ο ενθουσιασμός του απερίγραπτος και κάθε πρωί καμάρωνε  τα καινούργια μηνύματα και τις επιστολές πάνω στο γραφείο του: Από του προέδρου Λίντον  Τζόνσον, του Ροκφέλερ και του Χίλτον, των ολυμπιονικών Τζέσε Όουενς και Πέρυ Ο΄Μπράιεν, ως το γράμμα του Τζιμ Λόντου! Ακόμη επιχειρηματίες γίγαντες -σήμερα ονομάζονται πολυεθνικές- ενδιαφέρθηκαν να συνδράμουν τη προσπάθεια του μπάρμπα Σπύρου, που απεγκλωβισμένος τότε από το Χόλιγουντ, διοχέτευε τη δραστηριότητά του σ΄αυτό το σκοπό.  

Κάποιους θα ξενίσει η λέξη πολυεθνική, αλλά έτσι και αλλιώς και κόκα κόλα πίνουμε και αμερικάνικα τσιγάρα καπνίζουμε και επώνυμα ρούχα φοράμε και η παγκοσμιοποίηση έχει καθίσει στο σβέρκο μας.. Κι΄ εδώ που τα λέμε,   οργανώσαμε  τους ολυμπιακούς του 2004  βάζοντας οι ίδιοι το χέρι βαθειά στη τσέπη...

DiagorLod

DiagCoub

Η διεξαγωγή  των  Ολυμπιακών

στην Ελλαδα  σε  μόνιμη  βάση 

Το  press.gr  φέρνει  σε  φως  την  προσπάθεια  που  είχε  γίνει  το  1966-67  στη  Νέα  Υόρκη  για  την  μόνιμη  επαναφορά  των  Ολυμπιακών  αγώνων  στη  κοιτίδα  τους.  Είχε  πρωτοστατήσει  ο  μαικήνας  του  Χόλιγουν  Σπύρος  Σκούρας  με  τη  συμπαράσταση  του  προέδρου των  ΗΠΑ  Λίντον Τζόνσον,  προσωπικοτήτων  και  ολυμπιονικών.      

Η  έμπνευση ήταν ενθουσιώδης, το σχέδιο μεγαλεπήβολο,  η προσπάθεια μεγαλειώδης… Πως λέμε το Άγιον φως βγαίνει στον Πανάγιο Τάφο,  η ολυμπιακή δάδα ανάβει  στην αρχαία Ολυμπία,  η αρχαία τραγωδία ανθεί στην Επίδαυρο, η όπερα στη Σκάλα του Μιλάνου, ο κλασικός χορός στο Μπολσόι,  οι πολεμικές  τέχνες στην Άπω  Ανατολή,  έτσι και οι Ολυμπιακοί αγώνες πρέπει να επιστρέψουν στη κοιτίδα τους… Αυτά  είχε πει  ο απερχόμενος από τις κινηματογραφικές μπίζνες μαικήνας Σπύρος Σκούρας στον Λίντον Τζόνσον  κι΄ο πρόεδρος των ΗΠΑ το απεδέχθη με ενθουσιασμό, με  την υπογραφή του… Κι΄ από κοντά  υπουργοί, γερουσιαστές,  μαικήνες,  σταρ  και ολυμπιονίκες, όλοι  να  συνδράμουν  την προσπάθεια του  νεοιδρυθέντος  Diagoras Coubertin το 1967 στη Νέα Υόρκη…

Με  κείμενα,  φωτογραφίες  και  φωτοτυπίες  το   press-gr  θα  παρουσιάσει  αυτές  τις ημέρες  όλη  την  προσπάθεια που  δεν  τελεσφόρησε  και  θα  δείτε  γιατί... 

Στη φωτοτυπία αποσπάσματα προσχώρησης  προσωπικοτήτων  και  ολυμπιονικών στη  προσπάθεια  για  την  μόνιμη  επιστροφή  των Ολυμπιακών  αγώνων  στη  κοιτίδα  τους.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Ήμουν κι΄εγώ εκεί και θα σας  εξιστορήσω τα γεγονότα... Και μη σπεύσετε κάποιοι να εξαπολύσετε μύδρους ότι οι ολυμπιακοί αγώνες είναι μπίζνες, γιατί εγώ απλά ρεπορτάζ κάνω και μάλιστα απο πρώτο χέρι... 

προστέθηκε στις: Παρασκευή 27.07.2012

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster