.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



ΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


οι προ αιώνων κωλοέλληνες

Όμορφα και ωραία όλα αυτά  που γράφω στο βιβλίο μου " Έλληνες, υπέροχοι, απίθανοι και τρελοί", αλλά  στη προαιώνων δόξα μας, βρίσκουμε και τα τρωτά της φυλής. Σίγουρα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε οι σημερινοί κάτοικοι Greeceαυτής της κόχης της Γης, ότι διαιωνίζουμε το dna των προγόνων μας, αλλά λόγω κλίματος το διατηρούμε. Άλλοι ειδικοί έχουν ασχοληθεί  με αυτό το θέμα, εγώ θα μιλήσω δημοσιογραφικά.

Στον επίλογο του βιβλίου τονίζω , ότι δεν θα ήθελα να το τελειώσω  μόνο με κολακείες για τους συμπατριώτες μας.Το έγραφα την εποχή που ο Μάικ Δουκάκης διεκδικούσε την θέση του προέδρου των ΗΠΑ  και είδα  σε αμερικανική εφημερίδα απόσπασμα λόγου του  από τον Επιτάφιο του Περικλή. Μου είχε πει και ο Τέλης Σαβάλας, ότι δεν θα τον ψήφιζε, γιατί ανήκε στους Ρεπουμπικάνους και... Η  σκέψη μου γύρισε  πίσω χιλιάδες χρόνια... Στην προαιώνια ζήλεια και στο φθόνο των προγόνων μας, την παντοτεινή κατάρα  μας...

Φίλοι μου, ευχαριστώ που με διαβάσατε. Αλλά συχωρέστε με, γιατί αφού σας έδωσα ρόδο να μυρίσετε, στον επίλογο μου, σας αγκυλώνω την καρδιά με το αγκάθι του... Το κείμενο αυτό είναι ένα είδος ρεπορτάζ-επιστροφής στο χρόνο, που δείχνει ότι οι Έλληνες ήσαν πάντοτε Έλληνες! Εμπρός λοιπόν στα ρεπορτάζ-ανταποκρίσεις προ Χριστού, φρεσκογραμμένα πάνω σε πάπυρους...

Θεμιστοκλής ο Μέγας πέθανε στηφ εξορία!

 Είδηση: Στην τελευταία συνεδρίαση, οι Τριάκοντα άρχοντες (τύραννοι) αποφάσισαν να μεταστρέψουν το βήμα της Πνύκας, ώστε ο ρήτορας να μη βλέπει προς τη θάλασσα. Η απόφαση των κυβερνώντων σχολιάστηκε ευμενώς υπό του κόμματος των Ολιγαρχικών, διότι η θέα προς τη θάλασσα θυμίζει ελεύθερους αδούλωτους ναύτες, κελευστές και καπετάνιους, που οι ιδέες τους είναι δημοκρατικές. Αντίθετα, η αντιπολίτευση στηλίτευσε τη συμβολική απόφαση, που πάρθηκε προς τιμή των αγροτών που αντιδρούν λιγότερο στον αυταρχισμό των κυβερνώντων...

Επεξηγηματικά: Όταν ο Θεμιστοκλής είχε γίνει Άρχοντας, άρχισε να οχυρώνει τον Πειραιά, γιατί εκεί θα έφταναν οι Πέρσες με το στόλο τους. Η αντιπολίτευση αντέδρασε, αλλά όλοι μαζί αντιμετώπισαν στον κοινό κίνδυνο τους επιδρομείς. Μετά τη νικηφόρο THEMISTναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Θεμιστοκλής αποτελείωσε τα έργα κι ο Πειραιάς έγινε το μεγάλο επίνειο της λαμπρής Αθήνας και οι ναυτικοί, αναπόσπαστη δύναμη του λαού. Ο Σαλαμινομά-χος είχε πια μαζί του τις λαϊκές τάξεις. Ο Αριστοφάνης, φανατικός ολιγαρχικός, ειρωνεύεται στους Ιππείς τον Θεμιστοκλή, που έκανε τον Πειραιά των μαουνιέρηδων εξάρτημα των Αθηνών της ελίτ. Ο Πλούταρχος όμως, σχολίασε ότι "η Αθήνα προσκολλήθηκε στον Πειραιά και η στεριά στη θάλασσα, με αποτέλεσμα ν' αυξηθούν τα δικαιώματα του λαού και να μειωθούν εκείνα της αριστοκρατίας".

Είδηση: Ο Θεμιστοκλής αποφάσισε, με τους πόρους από το μεταλλείο ασημιού του Λαυρίου, να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού και πολεμικού στόλου. Τα έσοδα από το μετάλλευμα δανείζονται σε πλούσιους Αθηναίους, οι οποίοι αντί τόκων υποχρεούνται να κατασκευάσουν από μια τριήρη.

Σχολιασμός: Με αυτό το μεγαλοφυές σχέδιο, αντί να μοιραστούν οι Αθηναίοι τα κέρδη από το μετάλλευμα (κατά κεφαλήν όπως συνηθιζόταν), η Αθηναϊκή Δημοκρατία απόχτησε στόλο από 180 τριήρεις και άλλα 100 μικρότερα πλοία, που έφταναν τότε ως τον Εύξεινο Πόντο!

Είδηση: Ο Αριστείδης αντέδρασε επίμονα στην κατασκευή αθηναϊκού στόλου.  Μετά θυελλώδη συζήτηση στη λαϊκή συνέλευση, επεκράτησε η άποψη του Θεμιστοκλή. Κατόπιν ψηφοφορίας, ο Αριστείδης εξορίζεται.

Σχολιασμός: Η δημιουργία στόλου κατέστησε την Αθηναϊκή Δημοκρατία πρώτη  ναυτική δύναμη, έδωσε εργασία σε μαστόρους, τεχνίτες, ναυτικούς εισαγωγείς, εμπόρους, συσσώρευσε πλούτο στο Κράτος και στους πολίτες και  ανέδειξε σε ηγετική μορφή τον Θεμιστοκλή. Προσωρινά όμως, γιατί η  αθηναϊκή οικονομία μετατοπίστηκε από την αγροτική πολιτική, στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Οι μικρομεσαίοι, καλλιεργητές, βιοτέχνες, εργαζόμενοι, έγιναν αμελητέα ποσότητα... Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι ολιγαρχικοί γαιοκτήμονες, μετέστρεψαν την πλειοψηφία του λαού εναντίον των (δημοκρατικών του Θεμιστοκλή και τον γκρέμισαν από το βάθρο του, τον συνέτριψαν.  Εκτακτο παράρτημα: "Ο εξορισμένος προδότης Θεμιστοκλής, πέθανε στην Περσία." Επεξηγηματικά: Ο Θεμιστοκλής εξορίστηκε, όταν ξέπεσε από το αξίωμα του, γιατί είχε Ιαντιταχθεί στην αντιπερσική πολιτική, των διαδόχων του. Ο νικητής των (Περσών θεωρούσε πλέον ως επιτακτικότερη ανάγκη την εξουδετέρωση της αλαζονικής Σπάρτης, που ξεσήκωνε κι άλλες ελληνικές πόλεις κατά της Αθήνας. Οι Σπαρτιάτες με πράκτορες τους συκοφάντησαν τον Θεμιστοκλή ως... κατάσκοπο των Περσών! Αυτό συνέφερε το Ολιγαρχικό κόμμα, το ασπάστηκε, το κατάγγειλε και ενώ δημεγέρτες του ξεσήκωναν τους Αθηναίους, ο Θεμιστοκλής μόλις και πρόλαβε να φυγαδευτεί από φίλους του. Κατέφυγε στην αυλή του ηττημένου του Ξέρξη, γιατί όπου Ιαλλού κι αν πήγαινε θα τον εύρισκαν οι ολιγαρχικοί και θα τον κομμάτιαζαν.

Έτσι ο νικητής των Περσών ηττήθηκε μόνο από τους συμπατριώτες Ιτου και πέθανε με το στίγμα του προδότη! 

 Κίμωνας ο λαοπλάνος  |καιροσκόπος-τσαρλατάνος 

Είδηση: Πάπυρος συμπολιτευόμενος:

Ο Κίμωνας είναι ο ηγέτης που ονειρεύεται ο κάθε πολίτης της Αθήνας. Οι τριήρεις του φτάσανε ως τα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης και αποβιβάσανε στρατιές φτωχών Αθηναίων. Ο αποικισμός άρχισε με χρηματοδότηση από το προσωπικό ταμείο του Κίμωνα.

 Πάπυρος, παράνομος, αντιπολιτευόμενος: Ο ολιγαρχικός Κίμωνας, αφού κατασυκοφάντησε τον δημοκρατικό Θεμιστοκλή και συμμάχησε με τον βασιλιά της KIMONΣπάρτης, έβαλε στο χέρι το κρατικό ταμείο. Μοιράζει χρήματα στις λαϊκές τάξεις, τις αποτραβάει από τα πολιτικά τους καθήκοντα και τις στιβάζει στις τριήρεις που έφτιαξε ο Θεμιστοκλής για την άμυνα της Αθήνας. Οι πρώτοι άποικοι φτάσανε στα Μακεδόνικα παράλια, για να γίνουν ο φόβος κι ο τρόμος των ντόπιων...

 Ο Πλούταρχος σχολιάζει σχετικά: "Οι Αθηναίοι ταξιδεύοντας ακατάπαυστα, με το δόρυ στο χέρι, αποκτούν στις εκστρατείες πολεμική πείρα και στρατιωτική κατάρτιση. Οι σύμμαχοι τους (πλην των Σπαρτιατών, φυσικά) δείχνουν απροθυμία να στρατεύονται. Έτσι συνηθίζουν να φοβούνται τους Αθηναίους, να τους χρηματοδοτούν και να τους κολακεύουν. Σιγά-σιγά, γίνονται υποτελείς και δούλοι της Αθήνας".

Για μερικά χρόνια ακολουθούν όλο ευχάριστες ειδήσεις για την πολι,τι-κή και στρατιωτική ιδιοφυία του καιροσκόπου Κίμωνα, που έχοντας συμμαχήσει με τη Σπάρτη, φτάνει ως τα παράλια της Καρίας και της Λυδίας. Κοντά στην τελευταία, στο στόμιο του ποταμού Ευρυμέδοντα, κατατροπώνει τον Περσικό στόλο. Και αμέσως μετά, τον μικρό Φοινικικό. Και ξαφνικά αρχίζουν οι συμφορές:

 Έκτακτα παραρτήματα:  Μεγάλη ήττα των Αθηναίων στο Δράβησκο των Σερρών. Πανωλεθρία του Κίμωνα στη Θράκη, με 10.000 νεκρούς! Αφύπνιση του αθηναϊκού λαού, μπροστά στις τραγωδίες. Ξεσηκωμός των δημοκρατικών μαζών κατά των ολιγαρχικών.

 Ο Περικλής ζητάει να δικαστεί ο φταίχτης.

 Ο Κίμων σε δίκη! 

 Ο Κίμων αθωώθηκε!

 Σεισμός στη Σπάρτη, με 20.000 θύματα!

 Σεισμός και στους ολιγαρχικούς της Αθήνας, με απόφαση εξορίας του  Κίμωνα.

Αν ζούσε ο Περικλής Ισίγουρο θα τον εξόριζαν! 

Με την πτώση του ολιγαρχικού Κίμωνα, αρχίζει η ακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, με ηγέτη τον Περικλή, που αν και ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας, αγκάλιασε κι αγκαλιάστηκε από τον λαό. Ένα λαό που ως τώρα άγετο και φέρετο από δημαγωγούς κι ήταν τυχερός που του 'λαχε για ηγέτης μια προσωπικότητα με την τιμιότητα, τα προσόντα και την ακτινοβολία του Περικλή.

Καθώς όμως ο Περικλής έκανε ανασύνταξη των δημοκρατικών δυνάμεων της Αθήνας, η ολιγαρχική Σπάρτη άπλωνε την επιρροή της στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Είχε ακόμη PERIKLISφίλους στους ολιγαρχικούς της Αθήνας, που πανηγύριζαν κάθε αποσκίρτιση παλιών συμμάχων της.  Αλλά κι ο Περικλής διέθετε πράκτορες στη Σπάρτη, όπου ο βασιλιάς της Πλειοστάναξ κατηγορήθηκε για δωροδοκία και καταδικάστηκε σε θάνατο. Τελικά Αθήνα και Σπάρτη υπόγραψαν ειρήνη. Και ο Περικλής άρχισε να  επιδίδεται στα μεγαλοφυή έργα του, που ήταν η εφαρμογή της πολιτικής ελευθερίας, η καλλιέργεια της ανθρώπινης διάνοιας, η δημιουργία της τέ-Ιχνης στον υπέρτατο βαθμό του ωραίου, η ανάπτυξη της Παιδείας και η  πάταξη της τεμπελιάς. 

Είδηση:  Πάπυρος συμπολιτευόμενος: Ανεργοι πολίτες (κληρούχοι) στέλνονται στις αποικίες.

Πάπυρος αντιπολιτευόμενος: Κινδυνεύουν οι αθηναϊκές αποικίες από τα αποβράσματα της κοινω-Ινίας που αποστέλλονται εκεί.

Σχολιασμός: Ο Περικλής έστελνε στις αποικίες όχι μόνο τους άνεργους της Αθήνας  για να ξεκινήσουν σ' αυτές καινούργια δημιουργική ζωή, αλλά και τους  αργόσχολους νέους σε πολύμηνα θαλασσινά ταξίδια. Όταν γύριζαν, είχαν γίνει τέλειοι ναυτικοί. 

 Είδηση: Πάπυρος συμπολιτευόμενος: Ο  Περικλής αποφάσισε να ολοκληρωθούν τα οχυρωματικά έργα. Αρχισε η ανέγερση του Ναού της Θεάς Αθηνάς στην Ακρόπολη.

Πάπυρος αντιπολιτευόμενος: Ο Περικλής κατασπαταλάει το δημόσιο χρήμα σε άχρηστα οχυρωματικά έργα και σε πανάκριβους Ναούς και αδριάντες.

 Έκτακτο παράρτημα: Όλες οι πολιτικές μερίδες των κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, τάσσονται εναντίον του Περικλή.

Σχολιασμός: Ακόμη και φανατικοί δημοκράτες έρχονταν σε συνεννόηση με τους ολιγαρχικούς, γιατί ο σώφρων πατριώτης και δίκαιος Περικλής έβλαπτε τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα τους. Ευτυχώς ο δημιουργός του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών, πέθανε ξαφνικά, αλλιώς, σίγουρα, θα είχε την τύχη του Θεμιστοκλή. Κι αυτό συνάγεται από τη συμπεριφορά των συμπολιτών του, που του καταλόγισαν μετά θάνατο όλες τις συμφορές που έπληξαν μετά την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Κατακαυμένε Περικλή, τι σου 'μελλε να πάθεις, που λέει κι ο σύγχρονος λαϊκός στιχουργός. Καλά που άφησες πίσω σου, στους αιώνες τους άπαντες, τον Παρθενώνα και τη φήμη σου, που την χρωστάς κατά πολύ στον Επιτάφειό σου για τους πεσόντες στον Πελοποννησιακό πόλεμο:

Έχουμε πολίτευμα που δε ζηλεύει τους νόμους των γειτόνων μας. Κι έπειτα εμείς οι ίδιοι είμαστε το πρότυπο για μερικούς και δεν αντιγράφουμε τους άλλους. Κι επειδή το πολίτευμα μας είναι θεμελιωμένο όχι πάνω στους λίγους μα στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, το λέμε Δημοκρατία.





προστέθηκε στις: Σάββατο 04.01.2014

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster