.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



Ωνάσης πρόχειρο






οι γυναίκες του Ωνάση



Μούτζο - Ντέντιχεν - Σπερκλς - Λιβανού - Κάλλας - Μπουβιέ

  Puzo  Ingebor Sperkls TINA  MARIA JACKIE

ONASIS101 χωρίστρα Βαλεντίνο

και ταγκό με μιά σοπράνο

                                                                                                                                    

Την προπολεμική εποχή του παθιάρικου ταγκό  ο νεαρός μετανάστης  Ωνάσης με χωρίστρα Βαλεντίνο, την "έπεσε" σε μία σταρ, ονόματι    Κλαούντια Μούτζο, σοπράνο της Όπερας του Μπουένος Άιρες, Τη γνώρισε  στη πρωτεύουσα της Αργεντινής, όταν  ακόμη  δούλευε ClaudiaMuzioνυχτερινός τηλεφωνητής, ενώ την ημέρα    προσπαθούσε να επιβάλει μια άσημη μάρκα φτηνοτσιγαρα, που στην αρχή τα έφτιαχνε μόνος του. Η Ιταλίδα σοπράνο ήτανε φίρμα και κοσμική και ο Έλληνας ομορφονιός —όπως τον αποκαλούσε— με κολλημένα τα μαλλιά αλά Βαλεντίνο, παρεισέφρυσε στο κύκλο της στέλνοντάς της λουλούδια ως θαυμαστής της.  Κανένας δεν ήξερε τι δουλειά έκανε κι όταν τη ρωτούσανε, εκείνη έλεγε πως ο νεαρός ασχολείται με εμπόριο καπνών και βαπόρια. Και πραγματικά, αργότερα, ο καπνός που του στελνανε από την Αθήνα ο πατέρας του Σωκράτης και ο θείος του Όμηρος, έγινε αιτία να κερδίσει τη συρμαγιά για το πρώτο του εκατομμύριο. Κι αμέσως μετά, μεταπήδησε στα βαπόρια, που ονειρευότανε πάντα.
Η Μούτζο τον σινιάρισε, όπως λένε, ν' αποβάλει τους κακούς τρόπους του και να μην ντύνεται σαν επαγγελματίας χορευτής του ταγκό. Του άνοιξε την πόρτα των μεγάλων γνωριμιών, καπνίζοντας στη μακρόστενη πίπα της τη μάρκα των τσιγάρων του, που κάθε πρωί αυτός πετούσε άδεια πακέτα στο σταθμό του τρένου και των λεωφορείων για διαφήμιση... Με το πρώτο εκατομμύριο που απόχτησε, έγινε και πρόξενος της Ελλάδας με αξιοπρεπή θητεία και αποδοτική ως προς τον ίδιο, αφού ερχόταν σε επαφή με καπετάνιους των ελληνικών πλοίων που μπαίνανε στο λιμάνι και μάθαινε τα μυστικά της ναυτιλίας.

δωδεκαετής δεσμός  1934-1946

 Η  Νορβηγίδα  Ίνγκεμποργκ Ντέντιχεν, πού   έπί   δώδεκα   χρόνιά, (1934-   1946)   υπήρξε  ή αχώριστη   σύντροφος  του  Αριστοτέλη   Ωνάση.  έδωσε το 1968 συνέντευξη Scan10723(ιταλικό περιοδικό AMICA) στην οποία κατακεραυνώνει τον άλλοτε αγαπημένο της.  Η ερωτική  της ιστορία με τον Ελληνα εφοπλιστή, πού τήν  εποχή  εκείνη  βρισκόταν  στίς  αρχές της    καταπληκτικής  επιχειρηματικής του  καρριέρας, άρχισε στην πισίνα ενός υπερωκεανίου στό διάστημα  ταξιδιοΰ από  τήν  Αμερική στην  Ευρώπη.   Η   Nτέντιχεν, αποκαλύπτει το ημερολόγιο της ζωής της με τον Ωνάση με  επεισόδια πού φωτίζουν άγνωστες  πτυχές της προσωπικότητας του ανθρώπου πού συνέδεσε τη ζωή του μαζί της .   Η    Μτέντιχεν,  χρησιμοποιεί    σκληρά λόγια για τόν πρώην αγαπημένο της. και αναρωτιέται  αν  ήταν  άδολος ό ερωτάς του γιά την ίδια... Συγκεκριμένα λέει: 
 << Ο Ωνάσης, πού ήξερέ  οτι  είμαι  κόρη  εφοπλιστή  καί με φίλους ισχυρούς, πίστευε πως  θα μπορούσα να του φανώ χρήσιμη  στον επαγγελματικό του τομέα >>

Σ αυτή τήν αποκλειστική συνέντευξη ή Ντέντιχεν , πού ζούσε στό Παρίσι, κοντά στο αρχοντικό του Ωνάση της λεωφόρου Φος, φέρνει σε φως τον δεσμό τουςι. Η σχεδόν ανάπηρη από αυτοκινητιστικό δυστύχημα (1963- επιστρέφοντας από το φεστιβάλ του Μπαιρόιτ)  αποκαλύπτει τή θυελλώδη αισθηματική ζωή τους  που εκείνος  απόφευγε να αναφέρει, αλλά ο εκ των βιογράφων του Έβανς την παραγεμίζει αργότερα με καρυκεύματα φαντασίας.  Τό περίεργο εΐναι ότι από την αφήγηση αυτη εξάγονται πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στην Νοεβηγίδα Ίνγκεμποργκ και στην Αμερικανίσα  Ζακελίν Μπουβιέ-Κένεντι-Ωνάση, που τις χρησιμοποίησε, τη μία για να μπει στο χάι-κλας εφοπλιστικό κλαμπ και την άλλη για να καθιερωθεί  πρωτοσέλιδος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η  Ίνγκεμποργκ  λέει ότι δεν της επιτρέπουν τα οικονομικά της να χρησιμοποιεί μόνιμη οικιακή βοηθό. παρουσιάζεται αγανακτισμένη για τη συνπεριφορά του Ωνάση απέναντί της.  Είναι η εποχή  του "γάμου του αιώνα" και η Ντέντιχεν ζει μίζερη ζωή ενώ ο πρώην αγαπημένος της συγκεντρώνει τα φλας της παγκόσμια επικαιρότητας.. Πάντως, για να εξυψώσει και την αφεντιά της, τον χαρακτηρίζει ακαταμάχητο γόη και γυναικοκατακτητή.. 

Scan10729

Scan10724

 

 

Ο  Ωνάσης το 1938 στη Κέρκυρα, με τις αδελφές του  και  δίπλα του την επίσημη αγαπημένη του Ίνγκε. Οι ιερωμένοι ήσαν πάντα ευπρόσδεκτοι από την εποχή της Σμύρνης. 

  Sperkls Την  εποχή  του  πολέμου  ( 1941 - 1944 ) που  ο  Ωνάσης  πηγαινοερχόταν  μεταξύ  Νέας  Υόρκης  και  Λος  Άντζελες  συνδέθηκε  με  την  Τζεραλιν Σπερκλς.  Πλούσια  κληρονόμος βιομηχανίας ζάχαρης, που χαρακτηριζόταν  από  τις   πιο όμορφες  γυναίκες  στον κόσμο  και  μάλιστα  εν  μέσω  σταρ  του  Χόλιγουντ. 

------------------------------

marriage1946

Αριστοτέλης Ωνάσης 40  -  Αθηνά-Τίνα Λιβανου 16   Νέα Υόρκη 1946

Αθηνά  ( Τίνα )  Λιβανού  1946 - 1959

 Η αντιζηλία του Ωνάση με τον Νιάρχό είχε αρχίσει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Νέα Υόρκη, όταν κι οι δυο τους απόκτησαν Λίμπερτι κι έβαλαν στο μάτι την ίδια γυναίκα: Τη μικρότερη κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την πανέμορφη Αθηνά, που τελικά παντρεύτηκε τον Σμυρνιό... Ο Πειραιώτης πείσμωσε και ζήτησε σε γάμο τη μεγαλύτερη αδερφή της Ευγενία κι έτσι οι δυο μπατζανακηδες ακόνιζαν τα ξίφη τους στα κυριακάτικα ή γιορτινά γεύματα που έδινε ο πεθερός τους στο «Πλάζα» της Νέας Υόρκης ή στο αρχοντικό του στο Λονδίνο...

από το βοβλίο μου "Δυναστεία Ωνάση":

... Όταν ο Ωνάσης κατάλαβε πως είχα γίνει σκιά του, όχι μόνο για το εφήμερο ρεπορτάζ μου, αλλά και για να μάθω στοιχεία για τον  βίο  του, μου διοχέτευε μερικά. Η πιο κατάλληλη στιγμή για κουβέντα ήταν όταν δεν είχε γυναίκα δίπλα του. Για παράδειγμα, όταν η Μαρία βρισκόταν για ηχογραφήσεις δίσκων ή αργότερα, όταν η Τζάκι έμενε με τα παιδιά της στη Νέα Υόρκη. Με το ποτήρι στο χέρι, έβλεπε τη ματιά μου επίμονη κι ανυπόμονη και ξαφνικά με προκαλούσε: Ρώτα, ψυχοβγάλτη, ρώτα.

Είχα διαβάσει για το δεσμό του με μια Νορβηγίδα, κόρη εφοπλιστή, και κεντριζόμουνα να μάθω από πρώτο χέρι για τη γυναίκα, που όπως ισχυριζόταν η ίδια, έζησε μαζί του από το 1933 ως το 1945. Έτσι, πήρα κουράγιο και ρώτησα: Πέστε μου για την Ντέντιχεν...

 Ο Ωνάσης έβαλε τα γέλια: Γιατί δεν πας να ρωτήσεις την ίδια; Να σου δώσω και τη διεύθυνση της.

—Θα μου πει αλήθειες ; Εσείς ισχυριζόσαστε ότι και συγγενείς ακόμη μπορεί, απο ζηλοφθονία, να παραποιήσουν τα γεγονότα. Πώς λοιπόν η γυναίκα αυτή, που έζησε τόσα χρόνια μαζί σας και τελικά δεν την παντρευτήκατε, θα μου πει αλήθειες κι όχι ψευτιές; 

Ο συνομιλητής μου με κοίταξε εξερευνητικά:  Μπας και γράψεις τίποτα αηδίες περί Μαμίτας...

-Ίνγκε  δεν τη λέγανε;

-Οι γυναίκες χρησιμοποιούν πολλά χαϊδευτικά ονόματα. Κι εγώ την έλεγα Μαμίτα... 'Αλλα χρόνια, χωρίς παπαράτσι, χωρίς νταβαντούρια και ψυχοβγάλτες, όπως με σένα κι άλλους διασημότερους από σένα, που σκαρώνουν βιογραφίες και τα οικονομάνε με τ' άπλυτα των άλλων.

  

   ανοίγει η σελίδα με την Μαρία Κάλλας

Ο Ωνάσης με την γυναίκα του Τίνα φιλοξενούν στη θαλαμηγό τους «Χριστίνα» τον απόμαχο πιά «Πατέρα της Νίκης» Ουίνστον Τσόρτσιλ με την οικογένειά του και τη διάσημη υψίφωνο της όπερας Μαρία Κάλλας με το σύζυγό της Μπατίστα Μενεγκίνι. Ο κροίσος δεν δείχνει εξ αρχής τις...κατακτητικές  προθέσεις του, μπροστά μάλιστα σ΄ένα φιλύποπτο σύζυγο, που δεν ξεχνάει ONAStrioεκείνο το θερμό εναγκαλισμό στη γυναίκα του πριν λίγο καιρό στο ξενοδοχείο Ντόρτσεστερ του Λονδίνου. Ο κροίσος είχε δώσει δεξίωση προς τιμη της ντίβας, που την υποδέχτηκε με εναγκαλισμό. (Προσέξτε τη φωτογραφία: Η Κάλλας σάντουιτς ανάμεσα σε θαυμαστή και σύζυγο, που η ματιά του αναρωτιέται ποιός ο σκοπός του Ωνάση, που ξαφνικά έγινε θαυμαστής της γυναίκας του... Η φωτογραφία πουλήθηκε πανάκριβα στο περιοδικό "Παρι Ματς" κι΄όταν έγινε γνωστός ο δεσμός Κάλλας-Ωνάση, δημοσιεύτηκε σε όλο τον κόσμο.) Ο αρχοντοχωριάτης Ιταλός δεν το είχε χάψει από τότε, πως ήταν ενθουσιασμός ακροατή προς καλλιτέχνιδα, γιατί σε σχετικές ερωτήσεις του κατάλαβε ότι ο Έλληνας δεν σκάμπαζε από όπερα... Αλλά και η Τίνα, γυναίκα του Άρη, τίποτα δεν είχε καταλάβει για το καταχθόνιο σχέδιο του άντρα της και αμέσως έδειξε τον θαυμασμό της για την ντίβα και όταν επισκεφθήκανε τους Δελφούς, είχε γίνει φίλη της. Όσο για την TinaMariaΜαρία, που είχε αντικρούσει το φόβο του άντρα της, ότι σε μιά πολυήμερη κρουαζιέρα θα κινδύνευε η φωνή της από την αλμύρα της θάλασσας, κάτι υποψιαζότανε, αλλά όταν γνώρισε την ομορφότερή της Τίνα, ξέχασε κάθε πονηρή σκέψη... 

 Μετά κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά η πολυτελέστερη και γνωστότερη θαλαμηγός του κόσμου, φτάνει στη Κωνσταντινούπολη. Όταν η θαλαμηγός άραξε στη Βασιλίδα των πόλεων, όλοι ήσαν μιά ευχάριστη και αξιοπρεπής παρέα, με τους φωτογράφους να στρέφουν τα φλας πάνω στον θρυλικό πατέρα της νίκης και να αγνοούν τους υπόλοιπους, ακόμη και την ντίβα της όπερας. 

 Οι τουρκικές εφημερίδες εκείνης της εποχής γράφουν πως όταν οι προσκεκλημένοι του Ωνάση  επισκεφθήκανε το ιστορικό ανάκτορο Τοπ Καπί, η Μαρία Κόλλας συγκινήθηκε. Και σε μια στιγμή άρχισε να τραγουδάει μια άρια από την «Αρπαγή απο το Σεράι»... Αυτό έγινε όταν ο διευθυντής του μουσείου ξεναγούσε τους διάσημους επισκέπτες στις μεγαλοπρεπείς αίθουσες του χαρεμιού... 0 'Αρης τής έδωσε το μαντήλι του να σκουπίσει τα μάτια της... Αργότερα η Μαρία μου είχε πει: αυτό το μαντήλι έσμιξε τα δάκρυά μας κι΄έφερε τον ένα κοντά στον άλλο... 

 εγκαταλείπει τη Μαρία για τη  Τζάκι

Στις 17 Αυγούστου 1968, στο Σκορπιό, πάνω στη θαλαμηγό «Χριστίνα», ο Ωνάσης πήρε την απόφαση να διαλύσει το δεσμό του με τη Μαρία Κόλλας και AAMLνα ζητήσει σε γάμο την Τζάκι, χήρα Κένεντι. Η «προξενήτρα» Λη Ράτζιβιλ προηγήθηκε στο νησί, δυο μέρες πριν, με συντροφιά την Καρολίνα Κένεντι. Την επόμενη έφτασαν και ο Έντουαρντ Κένεντι, η Τζάκι και ο μικρός γιος της Τζον. Συντροφιά του γερουσιαστή δεν ήτανε η Μαίρη Κόπεχνε, όπως είχα γράψει στην πρώτη έκδοση του βιβλίου.

Σε μια γιορτή πάνω στη θαλαμηγό, τη νύχτα της 17 Αυγούστου, η Μαρία Κάλλας κατάλαβε πως όλα είχαν τελειώσει ανάμεσα σ' αυτήν και τον Άρη, όταν τον είδε να κοιτάζει την πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών όπως ακριβώς εκείνη πριν εννέα χρόνια... Η «προξενήτρα» δε δίστασε να εκφράσει, μπροστά της, το μεγάλο της θαυμασμό για τον αμφιτρύωνα και την αδελφή της: «Τι ταιριαστό ζευγάρι!...»

0 Άρης είχε φέρει με ελικόπτερο από την Αθήνα το λαϊκό τραγουδιστή Κόκοτα με την ορχήστρα του και τον κοσμικό ξενύχτη Κώστα Χαριτάκη για να μάθει στην Τζάκι σιρτάκι... Ήταν κι άλλοι καλεσμένοι, με σμόκιν μάλιστα, αλλά και κάποια νεαρή καλλονή, που είχε κολλήσει σαν στρείδι στο γερουσιαστή. Οι δυο τους και η Τζάκι παρουσιαοτήκανε με σπορ ντύσιμο. Η Λη έδωσε τη λύση: «Δεν κάνουμε μπάνιο;» Έτσι, οι περισσότεροι απογυμνώθηκαν  από τους τύπους και ο Σκορπιός αντήχησε από ξεφωνητά και γέλια, καθώς έπεφταν στη θάλασσα. Αργότερα αντιλάλησαν  πενιές μπουζουκιού και λαϊκά τραγούδια...

Μόνο η Μαρία Κάλλας είχε αποσυρθεί  στην καμπίνα της κι άρχισε να κλείνει στις βαλίτσες τα προσωπικά της είδη... Μπορεί εκείνες τις στιγμές το οξύθυμο ταμπεραμέντο της να είχε ξεσπάσει, αλλά πολύ γρήγορα σκέφτηκε πως έτσι ήταν καλύτερα... Στα 45 χρόνια της, με μια καταπληκτική καριέρα στην όπερα και χωρίς απογόνους στη ζωή, ήξερε πως ήταν δύσκολο να αποκτήσει παιδιά, αλλά όχι ακατόρθωτο να ξαναγίνει βασίλισα του λυρικού τραγουδιού... Μόνο λυπότανε που είχε χάσει εννιά χρόνια από την καριέρα της...

Εγκαταλείποντας τη «Χριστίνα», η πριμαντόνα πέρασε μπροστά από το πορτραίτο της Τίνας, που όλα αυτά τα χρόνια που παρίστανε την οικοδέσποινα, εξακολουθούσε να βρίσκεται στην πιο τιμητική θέση του σαλονιού... Ποτέ, δεν είχε τολμήσει να πει στον Άρη να το κατεβάσει... Ίσως γιατί ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα έρχονταν στη θαλαμηγό και δεν ήθελε να τη μισήσουν περισσότερο απ' όσο δείχνανε... Ο Αλέξανδρος <τραγουδίστρια» την αποκαλούσε και «τραγουδίστρια» έφευγε...

Η Τζάκι, μπήκε δυναμικά στη πλωτή γκαρσονιέρα του Άρη και  το πρώτο JACKIEπράγμα που ζήτησε ήταν να εξαφανιστεί η προσωπογραφία της μητέρας των παιδιών του... Και εξαφανίστηκε, γεγονός που έδειχνε πόσο «επίσημη» ήταν η φιλοξενία της Ζακελίν Κένεντι πάνω στη πλοίο των οργίων. Η Τζάκι ήρθε όχι σαν γκόμενα, αλλά ως σύζυγος...

Είχε προηγηθεί, πριν πέντε μήνες, η συνάντησή του με την πρώτη κυρία της Αμερικής, στις Μπαχάμες... Η Κάλλας δεν ήξερε τίποτα, όταν, το Μάρτιο του 1968, ο επίσημος αγαπημένος της και η «Αγία» του αμερικανικού λαού φτάνανε με το νοικιασμένο κότερο «Σταυρός του Νότου» ως τα νησιά της Παρθένου... Η Τζάκι, απεσταλμένη της οικογένειας Κένεντι, έπεισε τον Α. Ω. να χρηματοδοτήσει μυστικά την προεκλογική καμπάναι του Μπόμπ Κένεντι, που θα διεκδικούσε τον πολυδάπανο αγώνα για το Λευκό Οίκο.

  marriage1968

Οι  γονείς  μου  έπαιξαν  κύριο  ρόλο  στο  ξεκίνημα  της  διαμόρφωσης  της  σκέψης  μου.  Μετά,  τις  νύχτες  του  χειμώνα   την  εξασκούσα  με  διάβασμα  βιβλίων  και  την  χρησιμοποιούσα  αργότερα  στο  γράψιμο  δικών  μου.  Από  το  1959   και  τα  μετέπειτα  καλοκαίρια,  οι  συναντήσεις  μου  με  τον  Ωνάση  και  η  μανία  του  να  πετάει  σοφές  κουβέντες,  έφεραν  σε  εγρήγορση  τη  σκέψη  μου  και  την  προπόνησαν,  ώσπου... από  τον  Ιούλιο  του  1966  ως  τον   Οκτώβριο  του  1968,  κατοικοεδρεύοντας  στη  Νέα  Υόρκη, είχα  την  τύχη  να  κάνω  παρέα  με  την  πάνσοφη  κουκουβάγια,  τον  Μάνο  Χατζιδάκι.   Γι΄ αυτό  αν  υπάρχει  κάτι  σοφό  και  άξιο  λόγου  στα  γραφτά  μου,  μπορεί  να  είναι  επηρεασμένο  από  τον  παλαιάς  κοπής   οικογενειάρχη  πατέρα  μου,  αλλά  και  από  τα  δύο  διάσημα  πρόσωπα  που  μου  έκαναν  την  τιμή  να  κουβεντιάζουν  μαζί  μου.  Μπερδεμένες  λοιπόν  οι  ρήσεις  και  τα  τσιτάτα  που  χρησιμοποιώ  (  ποιανού  είναι  ποιο )   αλλά  συμπαγείς  κατασταλαγμένες  τελικά  οι  σκέψεις   μου... Και  τα  τελευταία  χρόνια   αμολάω  ότι  κατεβάζει  η  κούτρα  μου   υπό  το  βλέμμα  του  ανατολίτη  σοφού. 

 

προστέθηκε στις: Κυριακή 17.09.2017

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster