.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::

Αντώνης Χριστοφορίδης ο θρύλος

7ο

κι΄ο αντίπαλός μου μάνα είχε...

Αντώνης Χριστοφορίδης: << Κι΄ ο αντίπαλός μου  μάνα είχε, αλλά τη στιγμή που έπρεπε, τον κοίταξα κατάματα και με ένα ντιρέκτ - παρντόν ή σόρυ - του τη σβούριξα κατάμουτρα...>>

hspace=0

 Την ημέρα που ο ελληνικός στρατός στην Αλβανία, κυνηγούσε τους Ιταλούς και καταλάμβανε την Κορυτσά ( 22  Νοέμβρη  1940 )  ο Αντώνης Χριστοφορίδης νικούσε στο Κλίβελαντ τον Ιταλοαμερικάνο Μέλιο Μπετίνα.  ( Μοιάζαμε,  λέει ο Αντώνης, σαν δυο σταγόνες νερό ) 

.................................................................................................................................

Δυο βδομάδες τώρα, πετάω στα ουράνια...Οι πατριώτες εδώ στο Κλίβελαντ, έχουνε παραφρονήσει... Όταν νίκησα τον Μπετίνα οι εφημερίδες γράψανε, οι Έλληνες νικάνε πα­ντού τους Ιταλούς. Και στα βουνά της Αλβανίας και στα ρινγκ της Αμερικής... Στα ελληνικά μαγαζιά —και είναι τόσα πολλά στο Οχάιο— με κερνάνε συνέχεια ουίσκι... Έχω πιαστεί από τις χειραψίες κι όχι από τις γροθιές... Ο Μέλιο ήταν ιπποτικός αντίπαλος... με φίλησε με ματωμένο χαμόγελο, πριν ο διαιτητής μου σηκώσει το χέρι μπροστά στους 20.000 θεατές της αρένας του Κλίβελαντ που με χεφοκροτοΰσανε... θεέ μου, είχα νικήσει! Ήμουνα  παγκόσμιος πρωταθλητής  ημιβαρέων βαρών!   Ένας   Έλληνας τσάμπιον οφ δη γουόρλντ, όπως βροντοφωνουσε το μεγάφωνο». Αυτά τα λίγα για την καριέρα του Αντώνη Χριστοφορίδη, του μοναδικού Έλληνα παγκόσμιου πρωτοπυγμάχου, που η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έπρεπε να του έχει φτιάξει μουσείο. Εύχομαι κάποιος εκδότης να βρεθεί να κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του πρόσφυγα από τη Μερσίνα, του μέτοικου του Παρισιού και του τσάμπιον στη χώρα του μποξ... Εγώ, που τον βοήθησα να τη γράψει, δε θέλω καμιά αμοιβή. Γιατί ήδη ανταμείφθηκα, μαθαίνοντας τόσα πολλά από τη ζωή ενός υπερπρωταθλητή με τόσο υψηλό ήθος. Επίλογος:

( Ο Αντώνης Χριστοφορίδης πέθανε στην Αθήνα το 1985 και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν του έστειλε ούτε στεφάνι..Παλιοί και νέοι πυγμάχοι παρατάχθηκαν με υψωμένα πυγμαχικά γάντια, καθώς το φέρετρο εφέρετο στους ώμους άλλων πυγμάχων. Όσοι ήξεραν ποιός ήταν ο Κριστό, χειροκροτούσαν.) 

hspace=0

 

hspace=0 

hspace=0

Στο Παναθηναικό στάδιο με τους παλιούς του φίλους Μπέμπη Δέρβη ( δεύτερος δεξιά ) και ανάμεσα στον νεώτερο Γιάννη Παπαδόπουλο και Ζαν Μιλό:Μυλοποταμιτάκη. Κι΄ο ρεπόρτερ από κοντά. 

 hspace=0

 Ο τσάμπιον   κα ο παλιός  μάνατζέρ του  Μέμος Ευαγγελίδης θυμούνται τα παλιά...

hspace=0 από το μουσείο της πυγμαχίας των ΗΠΑ ( φωτογραφία που μου έστειλε ομογενής )

Χρήστος Ιακώβου, Αριστείδης. Ρουμπάνης, Δημ. Λιμπερόπουλος, Γιώργος  Ρουμπάνης, Αντ. Χριστοφορίδης, Στέλιος Κυριακίδης, Γιώργος Ζαίμης, Δημ. Παπακώστας.

Στη τηλεοπτική εκπομπή μου Αθώος ή ένοχος ( όπου <<δικάζεται>> η αδιαφορία και η άγνοια της αθλητικογραφίας στον άθλο Αντώνη Χριστοφορίδη ) ο πρωτοπυγνάχος ( αριστερά ) με λαμπρά ονόματα του ελληνικού αθλητισμού που ήρθαν να τον τιμήσουν:  Από δίπλα του: Γ. Ρουμπάνης ( ολυπιονίκης στο άλμα επι κοντώ ) Στέλιος Κυριακίδης ( βαλκανιονίκης και νικητής του Μαραθωνίου δρόμου της Βοστώνης ) Αριστείδης Ρουμπάνης ( πρωταθλητής του ακοντισμού και διεθνής μπασκετμπολίστας ) και πίσω, από αριστερά: Ιατρός Παπακώστας ( είχε παρακολουθήσει στο Βερολίνο ως φοιτητής το ματς με τον Έντερ ) Π. Γαλακτόπουλος, Χρ. Ιακώβου και Γ. Ζαίμης ( ολυμπιονίκες )

Από τις τελευταίες φωτογραφίες του Αντώνη ***Στο σπίτι του στη Γλυφάδα,  με την γυναίκα του Σάρα , με εμένα και τον Ελληνοαμερικανό ηθοποιό Νίκ Ντένις. παλαιό πυγμάχο.*** Με τη γυναίκα  του και τον παλαίμαχο ηθοποιό Πέτρο Κυριακό, ως <<ένορκοι>> στο Αθώος ή ένοχος, στη <<δίκη>> του πατέρα της Μαρίας Κάλλας. 

ELLINES2

ELLINES

Οι ιστοσελίδες καταστρέφονται από ιούς , αλλά τα βιβλία μένουν.Γι΄αυτό ας ενδιαφερθεί κάποιος νέος αθλητικογράφος να βρει ( αν υπάρχουν ) στις εκδόσεις Γιάννη Βασδέκη τους Έλληνες, όπου βιογραφώ κάποιους υπέροχους, απίθανους και τρελούς της φυλής μας. 

  

 


Μεταφορά στη σελίδα
« προηγούμενη σελίδα 1 2 3

προστέθηκε στις: 12 Φεβ 2005

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster