.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



Μελίνα Μερκούρη


1967 melina200  η Μελίνα κατακτάει 
το  Μπρόντγουεη !

Μελίνα - Κούρκουλος - Βανδής - Διαμαντίδου με μουσική του Χατζιδάκι και πενιές του Λεμονόπουλου, μπουκάρουν  στο Μπρόντγουεη !!!

δεν μπορεί  να  το  πιστέψει που  κάθε  βράδυ αποθεώνεται  το  ελληνικό  τσούρμο  της  στο  κατάμεστο  θέατρο...

Ατέλειωτες ώρες ο Μάνος στο πιάνο κι΄εκείνη να προβάρει τα αγγλόφωνα τραγούδια - Μιά γυναικάρα και μιά κοντούλα ( Δέσπω Διαμαντίδου) στη σκηνή του Μαρκ Χέλινγκερ.

 Illya deel   

 Ο  παραγωγός Κέρμιτ Μπλουμγκάρντερ (συμπαραγωγός της  ταινίας  "Καζαμπλάνκα") που ανέβασε το "΄Ιλλυα" με την Μελίνα και τον Ντασέν.  * Στο ρόλο που κρατούσε  στη ταινία ο Ζιλ Ντασέν, στο μιούζικαλ τον πήρε  ο Όρσον Μπιμ.* Η Θεώνη Βαχλιώτη-'Ολτριτζ ( Όσκαρ - "ο μεγάλος Μπάσμπυ") ενδυματολόγος του¨"Ίλυα ντάρλινγκ" 

η Τρούμπα στη λάμψη του μιούζικαλ

Τον Απρίλη του 1967 ανεβαίνει στο Μπρόντγουεη   το μιούζικαλ  "Illya darling ", θεατρική διασκευή της ταινίας "Ποτέ την Κυριακή", σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Πρωταγωνίστρια η Μελίνα Μερκούρη, που στα 46 της  τολμάει να υποδυθεί μιά ιερόδουλη της Τρούμπας στο Μανχάταν ...  Η ανάγνωστη του έργου ( επόμενη φωτογραφία ) με παρόντα τον θίασο, που αποτελείται από Έλληνες και Αμερικανούς ηθοποιούς, γίνεται  τον Ιούλιο του 1966, ακολουθούν οι πρόβες και η προ πρεμιέρα στη Φιλαδέλφεια. Ακολουθούν παραστάσεις στο Ντιτρόιτ και στο Τορόντο, για να στρώσει το έργο και να φτάσει στο Μπρόντγουεη.  

Στο θίασο έπαιζαν πάνω από 40 ήθοποιοί, ανάμεσα στους οποίους γνωστά ονόματα της αμερικάνικης σόου μπιζ. Στη φωτό -απο αριστερά- Χαλ Λίντεν, τρίτος Τίτος Βανδής, μετά Νίκος Κούρκουλος, Δέσπω Διαμαντίδου, Μελίνα, Όρσον Μπιμ, Ρούντι Μποντ, Φλερύ ντ΄Αντονάκις, αναπληρώτρια της Μελίνας κ.ά.

 

Melina10

ανταπόκρισή μου στο "Εθνος"

ΜΕΛΙΝΑ και ΕΙΡΗΝΗ στο αμερικανικό θέατρο:  ο ρεπόρτερ προσπαθούσε να φωτογραφίσει το ψυχογράφημα της Μελίνας Μερκούρη, της σταρ που προσπαθούσε να ξεχωρίσει ανάμεσα στα ιερά ταλέντα του πιό θεατρικού δρόμου της υφηλίου! Η προσπάθειά της να παίξει το ρόλο της στα αγγλικά, να τραγουδάει, να χορεύει-το ίδιο και η Δέσπω, ο Τίτος, ο EirPapaΝίκος,:ξεπερνούσε τα όρια της αντοχής. Κι΄όμως άντεχε, με το χαμόγελο, σαν κοριτσάκι κι όχι σαν γυναίκα που είχε τα χρονάκια της...  " Δεν είμαι  Τζούντι Γκάρλαντ, Ντόρις Ντέι ή Μπάρμπαρα Στρέιζαντ ", έλεγε, αλλά ο Τίτος Βανδής σχολίαζε, ότι ούτε εκείνες είναι Μελίνα Μερκούρη! Την ίδια περίοδο η Ειρήνη Παπά πρωταγωνιστεί στο θέατρο <<Έλεν Χέηζ>> στο δράμα του Φρανκ Γκιλρόι That summer that fall, με παρτενέρ τον νεαρό Γιάν Βόιτ, που έγινε αργότερα διάσημος δίπλα στον Ντάστιν Χόφμαν, στη ταινία <<ο καουμπόι του μεσονυχτίου>>.

ανταπόκρισή μου στο "Εθνος"

          Illyaactors

Η Μελίνα εξώφυλλο στο LIFE και με τους  τη Θεώνη,  το Μάνο, τη Δέσπω, το Νίκο  και τους Έλληνες συνεργάτες της.

    studio1

Ηχογράφηση του δίσκου του   Illya darling: οι μουσικοί είναι  Αμερικάνοι, Σπανιόλοι, Μεξικάνοι, Ιταλοί, Εβραίοι, αλλά με κυρίαρχους  στο μπουζούκι  τους Χάρη Λεμονόπουλο και  Γιαννάκη Αγγέλου, υπό την διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι.  Και  ο ρεπόρτερ απορεί που ο συνθέτης έχει μοιράσει παρτιτούρες, γιατί στην Ελλάδα οι πρόβες του γινόντουσαν χωρίς νότες...

        

 


Στη δεξίωση - γλέντι της  πρεμιέρας

...Νευρική, MelegoNYμε την κάπα της όλο να της ξεφεύγει και να την συγκρατεί με τα μακριά της δάχτυλα, κάτω από τον τεντωμένο από υπερδιέγερση λαιμό. Ανυπόμονος κι΄ ο ρεπόρτερ να περιμένει τις κριτικές, ιδιαίτερα του άτεγκτου Κερ στους Times..Στο Μπρόντγουεη οι συντελεστές της παράστασης  περίμεναν την ίδια νύχτα  της πρεμιέρας να βαθμολογηθούν, να αποθεωθούν  ή να καρατομηθούν...( Η Μελίνα και το ελληνικό μιούζικαλ, δεν καρατομήθηκαν -  επαινέθηκαν ) 

ΚΛΙΚ  ΕΔΩ :  ηχογράφηση  από  τη  παράσταση
 https://www.youtube.com/watch?v=zIMPmERyviI


MelinaNY10

 << Μανχάταν, στον ίσκιο των γιγάντων >> ( εκδόσεις Πατάκη ) μυθιστόρημα-οδοιπορικό στη Νέα Υόρκη του 1966-68,  με πρωταγωνιστές άσημους και κομπάρσους διάσημους, που ο συγγραφέας τους έζησε σε απόσταση αναπνοής, κάτω από τους ουρανοξύστες, στην ανατολική και δυτική πλευρά του Μανχάταν, στο Βίλατζ, στο Χάρλεμ 

αποσπάσματα

...Ο Ντασέν γελούσε με τα τερτίπια των Ελλήνων, που είχε αρχίσει να τους σπουδάζει από την εποχή του « Ποτέ την Κυριακή ...»

...Ο Τίτος Βανδής ήταν αθόρυβος εραστής με τη κοιλίτσα του, που ελισσόταν σαν βόας ανάμεσα στις γυναίκες και τις κατάπινε...Τώρα, μετά την πανέμορφη  Αμερικάνα Ελεονόρα, είχε περισφίξει τη διάσημη χορογράφο Όνα Ουάιτ , μέχρι πνιγμού, χαριτολογούσε η Μελίνα.

...Ο Νίκος Κούρκουλος, κατά πολύ νεώτερός του, έκανε θραύση στις νεώτερες Αμερικάνες αλλά και Ελληνίδες που ζούσαν στη Νέα Υόρκη. Σε ένα πάρτι της Μίρκας Μπιρμπίλη την αποχαιρέτησε με ένα ξαφνικό φιλί στο στόμα και ασφαλώς η γυναίκα  δεν μπόρεσε να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Μιά άλλη του είχε διαθέσει το Φολκσβαγκενάκι της γιατί τον διευκόλυνε στο παρκάρισμα.

...Όταν κατέφτασε  η Μελίτα Κούρκουλου κάτω από τους ουρανοψύστες με τον νεογέννητο Άλκη σ΄ένα καλαθάκι, ο συμπρωταγωνιστής της Μελίνας έβαλε την ουρά στα σκέλια...

...Η Δέσπω Διαμαντίδου στα ντουζένια της, έκανε το σόλο της  « δεν θα ξανακοιμηθώ με άντρα » και σειότανε το θέατρο στα χειροκροτήματα.

 Και πως βλέπει η ηρωίδα του μυθιστορήματος Λέτα ( παντρεμένη με Μαύρο που ζουν στο Χάρλεμ )  την παράσταση του μιούζικαλ :

... Στο διάλειμμα τρύπωσε στα παρασκήνια αλλά δυο σεκιούριτι την εμπόδισαν, μαζί    με άλλους, να μπει στο καμαρίνι της Μελίνας.

-         Είμαι Ελληνίδα, επέμενε.

-          Δεν πα, να είσαι και η Πασαρέλα, ακούστηκε μια περιπαιχτική φωνή δίπλα της. Ήταν ο Ντίμης Κρίτσας, μετρ της ραπτικής, που κάποτε τη είχε ανεβάσει στη πασαρέλα για  ν΄αντικαταστήσει ένα μανεκέν του... Εξεπλάγη που την είδε:

-          Τι ζητάς στη Νέα Υόρκη;

-          Θα στα πως μετά. Τώρα θέλω αυτόγραφο από τη Μελίνα.

-          Αποκλείεται, γιατί μετά τη χούντα δέχεται μόνο δημοσιογράφους και φωτογράφους.

-          Χούντα; Τι είναι αυτό;

-          Καλά, από τον Άρη κατέβηκες χρυσή μου;

-         Κάτι πρέπει να έχει γίνει στην Ελλάδα και δεν το ξέρω, σκέφτηκε η Λέτα και καθώς ακούστηκε το κουδούνι, χαμογέλασε χαζά κι απομακρύνθηκε. 

  ... Στο φινάλε η κυρία Τζάκσον χειροκροτούσε όρθια, φωνάζοντας « Μελίνα – Μελίνα » και τα δάκρυα έτρεχαν στα μάγουλά της κορόμηλο...

-         Τί έπαθες; Απόρησε ο καβαλιέρος της.

-         Τι έπαθα; Φούσκωσε από υπερηφάνεια η Λέτα:  Ότι θα πάθαινες κι εσύ αν μια χούφτα πατριώτες σου κατακτούσαν το Μπρόντγουεη.

η θλίψη της Μελίνας

Δεν νομίζω να΄ χω ζήσει πιό θλιμμένη γυναίκα από τη Μελίνα, που΄ κρυβε τη στενοχώρια της κι΄όταν ακόμη τραγουδούσε στο μπανιάρισμά της από την Αγγελική... λες και δεν κορύφωνε στο έπακρο τη σχέση της με τον άντρα που αγαπούσε (απο τον  Σπυρομήλιο ως τον Ντασέν) ίσως γιατί λαχταρούσε ένα παιδί, που ήξερε ότι ποτέ δεν θ΄αποχτήσει... Μιά φορά μου είπε; "Καλύτερη ηθοποιός είμαι στη ζωή παρά στη σκηνή"... Ακόμη και στη σκοτεινή αίθουσα του σινεμά, εκεί που΄ βλεπε μιά κωμωδία και γελούσε αλέγκρα, ξαφνικά μελαγχολούσε κι΄έλεγε, πάω να καπνίσω ένα τσιγάρο... Κι΄η αχώριστή της Δέσπω απο κοντά, να της πει δυό λόγια,  να  ξαναφέρει τη βάρκα σε ίσα νερά...  Πάντως η Μελίνα εκείνο το καιρό ήταν έκθαμβη με τη λάμψη των ελληνικών ονομάτων σε παγκόσμια κλίματα κι΄έλεγε "ως και μιά από τη Τρούμπα κάνει σαματά στο Μπρόντγουεη!" ... Κι΄είχα δει με τα μάτια μου στη πρώτη σειρά του θεάτρου Μαρκ Χέλινγκερ και μετά στο καμαρίνι της, τον Μάρλον Μπράντο, τον Ροντ Στάιγκερ, τον Βαν Τζόνσον, τόν Σάμυ Ντέιβις, την Λορίν Μπακόλ, τον Έντουαρντ Άλμπυ... Και ξαφνικά, τσουπ η 21η Απριλίου, η Μελίνα αντιστασιάστηκε, ο Μάνος πέταξε στο Παρίσι  -ήθελε να μάθει από τον Καραμανλή, τί θα επακολουθήσει- κι΄εγώ βρέθηκα  μετρ σε σκυλάδικο... Κι΄ όλα αυτά τη περίοδο που η Νέα Υόρκη ελληνοκρατείτο και οι δικοί μας ήσαν παγκόσμιες φίρμες: Ωνάσης,Κάλλας,Καζάν, Σκούρας, Τσακίρης, Γαλανός(ο πρώτος μόδιστρος της υψηλής κοινωνίας) Ερμής Παν-Παναγιωτόπουλος (χορογράφος του Φρεντ Αστέρ) Μούσχουρη (τραγουδούσε με τον Μπελαφόντε) και και... Ακόμη και ο κουνιάδος της Διαλυνά  έφτιαχνε ελικόπτερα άνευ πιλότου για το Βιετνάμ! "Έμπα μέσα σ΄ένα να γλιτώσουμε απο σένα ", γελούσε  ο Μάνος... 

Η περίοδος των Ελλήνων με παγκόσμια λάμψη, αφού στο άψε-σβήσε έγινε και ο Άγκνιου-Αναγνωστόπουλος από τους Γαργαλιάνους, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ! Ήρθαν όμως οι συνταγματάρχες κι΄η Μελίνα είπε  "ποιοί μας βάσκαναν". 

 

προστέθηκε στις: Τρίτη 14.03.2006

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster