.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1914 Λαντλόου



η  πρώτη  φονική  Πρωτομαγιά 

και ο  ήρωάς  της  Λούης  Τίκας 

εκτελέστηκε με άλλους  ανθρακωρύχους


 στην  εξέγερση του  Λαντλόου  το  1914



Την πρώτη δεκαετία του 1900, οχτακόσιοι περίπου Έλληνες μετανάστες δού­λευαν στα ανθρακωρυχεία του νότιου Κολοράδο, που κύριος μέτοχος τους ήταν ο μεγιστάνας του πλούτου Τζον Ντ. Ροκφέλερ. Η εκμετάλλευση των εργαζόμενων ήταν τέτοια, που συχνά γινόντουσαν απεργίες, υπό την καθοδήγηση  του νεοσύστατου σωματείου εργατών μεταλ­λείων. Η πιο ιστορική και αιματηρή απεργία έγινε στα ανθρακωρυχεία του Λάντλοου το 1913-14, όταν από τους 13.000 εργαζόμενους απεργήσανε οι 11.000 που αντιπροσώπευαν 21 εθνικότητες. Ανάμεσα τους και οι Έλληνες με αρχηγό κά­ποιο παλληκάρι τον Κρητικό Λούη Τίκα. Το Πάσχα του 1914, η πολιτοφυλακή και οι μπράβοι των εργοδοτών, κακοποιά στοιχεία, εκτέλεσαν εν ψυχρώ, με μυδραλιοβόλα, μια ομάδα απεργών και τα γυναικόπαιδα τους, που έμεναν σε μια κατασκήνωση. Ανάμεσά  τους και  ο   Λούης  Τίκας,  που οι απεργοί  λάτρευαν.

Η «σφαγή των αθώων», όπως έγραψε η εφημερίδα του Ντένβερ, ξεσήκωσε την κοινή γνώμη και Rokfeler400τους διανοούμενους της Αμερικής. Έγινε έρευνα από το Κο­γκρέσο, που κατεδίκασε χωρίς επιφυλάξεις τους εργοδότες και ονομαστικώς τον Ροκφέλερ. Το όνομα του συμπατριώτη μας Λούη Τίκα, έγινε από τότε σύμβολο στο εργατικό κίνημα της Αμερικής και μνημονεύεται κάθε Πρωτομαγιά.

Στη φωτογραφία  ( 1966 ) με τον  εγγονό  Νέλσον Ροκφέλερ, κυβερνήτη της Νέας Υόρκης  ( κι΄αργότερα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ) στη φάρμα του Πίτερ Παπαδάκου στο Λονγκ Άιλαντ.  Ήταν ο πρώτος καιρός της παραμονής μου στην Αμερική και ιδέα δεν είχα περί  απάνθρωπου παππού και Λούη Τίκα.  Αργότερα  τα  έμαθα. 





προστέθηκε στις: Τετάρτη 30.04.2014

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster