.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



η ΜΟΝΑΞΙΑ του χρήστη του F/B


17 Νοεμβρίου 2008

η μοναξιά του μπλόγκερ

οδηγεί  στη ψευδαίσθηση της συμμετοχής στα κοινά αλλά και στη νοσταλγία;

Εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται(και αυξάνουν συνεχώς)με ιστοσελίδες, μπλογκς και φέιςμπουκς. Άραγε είναι η ανάγκη πληροφόρησης και  μάθησης ή η μοναξιά; Μάλλον το δεύτερο γιατί αν ήταν τα πρώτα, η πώληση των εφημερίδων και των βιβλίων  δεν θα είχε κάθετη πτώση.  Πρόσφατη επιστημονική έρευνα διαπιστώνει  ότι και η νοσταλγία εξυπηρετεί  ψυχολογικά τον μοναχικό κομπιουτερά στην επιστροφή  «παλιών καλών ημερών». Η ανταλλαγή όμως διερευνητικών μηνυμάτων -απο την ιστοσελίδα αυτή-   με μοναχικά άτομα του κομπιούτερ, δείχνει ότι η καθημερινή ενασχόλησή  τους κυρίως στα μπλογκς, κάνει τη ζωή τους πιό ενδιαφέρουσα. Η  ψύχωση-ψευδαίσθηση  συμμετοχής τους στα κοινά δρόμενα τους εξισώνει με δημοσιογράφους της τηλεόρασης ή πολιτικούς των παραθύρων, που δεν τους έχουν και σε μεγάλη υπόληψη...Γιατί λοιπόν αυτοί και όχι κι΄εγώ!   Η "βύθιση"  στο κομπιούτερ  εξισορροπεί  και  μετριάζει  τη μοναξιά τους. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science (Ψυχολογική Επιστήμη) έγινε από τους ερευνητές Ζινγιέ Ζου και Ντινγκ Γκουό του κινεζικού πανεπιστημίου Sun Yat-Sen, τον ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνο Σεντικίδη και τον Τιμ Γουάιλντσκατ του βρετανικού πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Πρόκειται για  έρευνα η οποία μελέτησε εξονυχιστικά τη σχέση νοσταλγίας και μοναξιάς με τη βοήθεια πειραμάτων σε εθελοντές, που περιλάμβαναν εργάτες εργοστασίων, υπαλλήλους, φοιτητές και παιδιά.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιοποιήθηκαν από την Association for Psychological Science, τα άτομα που ένιωθαν πιο μοναχικά, ανέφεραν ότι έπαιρναν τη μικρότερη κοινωνική υποστήριξη από τον περίγυρό τους και ταυτόχρονα ήταν οι πιο νοσταλγικοί. Όταν οι ερευνητές υποκινούσαν τη νοσταλγία σε ορισμένους εθελοντές, εκείνοι ένιωθαν πλέον ότι απολαμβάνουν  μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τους γύρω τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νοσταλγία ενδυναμώνει την αντίληψη του ατόμου για το βαθμό κοινωνικής υποστήριξης που έχει και, με αυτό τον τρόπο, αντισταθμίζει τα αισθήματα μοναξιάς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα πιο ανθεκτικά άτομα, με τη μεγαλύτερη ικανότητα να ορθοποδούν γρήγορα μετά από τραυματικά συμβάντα και αναποδιές της ζωής, είναι αυτά πουχρησιμοποιούν τη νοσταλγία για να ξεπεράσουν τα αισθήματα μοναξιάς τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα ευρήματα έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική ψυχολογία και δείχνουν ότι η «τεχνητή» νοσταλγία μπορεί να αξιοποιηθεί σε θεραπευτικό πλαίσιο, ώστε τα μοναχικά άτομα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν.

Συμπερασματικά, «τα άτομα θα μπορούσαν να εκπαιδευθούν και να επωφελούνται από την αναζωογονητική λειτουργία της νοσταλγίας, όταν είτε απουσιάζει η πραγματική κοινωνική στήριξη, είτε το άτομο νομίζει ότι αγνοείται».

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Μonthly Review» και της εταιρείας ερευνών VΡRC, για τον  Έλληνα blogger

Οκτώβριος 2008

perrospΠαναγιώτης Πέρρος

 


Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις ημέρες μας δείχνει να μην είναι αρκετή ώστε να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που προβάλλουν πλέον σχεδόν όλες οι επιστήμες πάνω στις «ευφυείς μηχανές»... 

Μηχανές με συναίσθημα;

αναρωτιέται ο πανεπιστημιακός φιλόσοφος και εξπέρ στα ηλεκτρονικά (που τυγχάνει να έχει φτιάξει αυτή την ιστοσελίδα) στο zougla.gr και μιά και κάθομαι μπροστά στα πλήκτρα  πατάω την δική μου -ίσως απλοική- απάντηση.

προστέθηκε στις: Κυριακή 10.08.2014

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster